VAŠINGTON

Tramp želi preko austrijskog kancelara Kurza komunicirati s EU

Najvažniji sastanak na nivou vlada dviju zemalja od kraja Drugog svjetskog rata

Donald Tramp i Sebastian Kurz. AFP

Fena

21.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) želi preko austrijskog kancelara Sebastiana Kurza komunicirati s Evropskom unijom, izjavio je ambasador SAD u Austriji Trevor Trajna (Traina).

Trajna je, nakon razgovora Trampa i Kurza u Bijeloj kući u Vašingtonu, austrijskim novinarima kazao da je šef američke države predsjedniku austrijske vlade prenio želje koje ima od Evrope.

Tramp je, kako je dodao, izrazio nadu da će kancelar moći "organizirati" odgovor.

- Predsjednik je s kancelarom razgovarao kao da razgovara s Evropom - prenio je Trajna, dodajući da je Kurz u Vašingtonu govorio u ime cijele EU.

Prema njegovim riječima, Tramp s kancelarom nije razmijenio samo ljubazne riječi, već ga je shvatio veoma ozbiljno i s njim vodio "pravi razgovor".

- Predsjednik Tramp je bio veoma otvoren što se tiče frustracija u vezi s odnosima s EU - dodao je on povodom aktuelnog trgovinskog spora s Unijom.

Tramp je izrazio nadu da će Kurz njegove poruke prenijeti EU.

- Između njih je postojala dobra hemija - ukazao je Trajna, dodajući da su Tramp i Kurz imali odličan privatni razgovor

Tramp je, kako ističe ambasador, bio veoma impresioniran „izbrušenim odgovorima“ kancelara.

- Kurz će napustiti Vašington nakon što je ostavio pozitivan utisak kod ove vlade - uvjeren je Trajna, ukazujući da će razgovori zasigurno voditi ka produbljenju saveza dvije zemlje.

Trajna je kazao da je sastanak Trampa i Kurza bio najvažniji sastanak na nivou vlada dviju zemalja od kraja Drugog svjetskog rata.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.