DŽUMHURIJET

Protesti zbog zatvorskih kazni novinarima u Turskoj

Optuženi za "pomaganje terorističkim grupama"

Posljednja odluka suda označava "kraj slobode štampe" u Turskoj. Ilustracija

Srna

21.2.2019

Grupa advokata okupila se danas ispred glavne sudnice u Istanbulu na protestu povodom odluke apelacionog suda u Turskoj da potvrdi presude bivšim novinarima i zvaničnicima opozicionog lista "Džumhurijet". 

Sud je prije dva dana potvrdio zatvorske kazne za 14 bivših zaposlenih u "Džumhurijetu", među kojima su i ugledni novinari. Oni su bili optuženi za "pomaganje terorističkim grupama".

Oni su pušteni na slobodu tokom žalbenog procesa, ali poslije ove sudske presude osam osoba će se vratiti u zatvor, a preostalih šest, čije su kazne duže od pet godina, imaju pravo da se žale pred Vrhovnim sudom.

Gotovo 100 osoba koje podržavaju novinare, uključujući advokate i opozicione poslanike, održalo je protest ispred sudnice, prenio je AFP.

Tora Perkin, advokatica u slučaju "Džumhurijet", rekla je u obraćanju okupljenima da posljednja odluka suda označava "kraj slobode štampe" u Turskoj.

Turska je trenutno 157. na listi 180 država prema indeksu slobode medija za 2018. godinu koji je sastavila organizacija "Reporteri bez granica".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.