RASPODJELA

Merkel podržala Junkera u sporu s Mađarskom

Zbog migrantske krize

Merkel: Žan-Klod Junker ima moju punu podršku. Arhiva

Srna

21.2.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da šef Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) ima njenu punu podršku u vezi s optužbama Mađarske da je Brisel namjerno oslabio vanjske granice kako bi pustio veći broj migranata.

Kampanja vlade premijera Viktora Orbana, pokrenuta pred izbore za Evropski parlament u maju ove godine, dodatno je pojačala tenzije između Budimpešte i Brisela.

U Mađarskoj su se pojavili posteri na kojima se vide Junker i mađarsko-američki finansijer Džordž Soroš (George Soros), a njihove fotografije su i u novinama i magazinima.

Orban kaže da lideri EU, koji provode instrukcije Soroša, pokreću eksperimentalne migracione projekte sa afričkim zemljama, žele da uvedu obavezne kvote naseljavanja, te rade na smanjenju finansijske pomoći zemljama koje se protive migracijama.

Lideri EU odbacili su ove tvrdnje rekavši da su EU i Junker ustvari najveći borci za jačanje vanjskih granica.

- Žan-Klod Junker ima moju punu podršku i to ćemo jasno da kažemo u razgovoru sa Mađarskom - rekla je Merkel novinarima u Berlinu, prenio je AP.

Junker je rekao da je iznenađen posterima u Mađarskoj, ali da neće popustiti.

- U Evropi ne može biti napretka ako se zemlje Evrope bore jedna protiv druge - rekao je Junker na konferenciji u Briselu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.