ODNOSI Novi sastanak Trampa i Kima iduće sedmice

SAD će od Sjeverne Koreje tražiti da odustane od cjelokupnog nuklearnog naoružanja

Avaz.ba
21.02.2019 20:43

Tramp i Kim se prošle godine sastali u Singapuru

Foto: AFP

SAD i Sjeverna Koreja će na sastanku sljedeće sedmice, na kojem će predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražiti od Kim Jong-una da odustane od cjelokupnog sjevernokorejskog nuklearnog naoružanja, pokušati naći zajednički stav o tome što denuklearizacija zapravo znači, izjavio je dužnosnik američke vlade. 

Tramp i Kim se sastaju sljedeće sedmice u Vijetnamu na drugom zajedničkom samitu u nastojanju zatopljavanja odnosa između bivših neprijatelja i smanje jednu od najvećih nuklearnih prijetnji u svijetu, prenosi Index.hr.

Američki dužnosnici su oprezni u vezi očekivanja, a sam Tramp je kazao da ne očekuje da će ovo biti posljednji susret s Kimom. Kritičari tvrde da je samim pristajanjem na susret s Kim Jong-unom prošle godine u Singapuru, Tramp previše dao tom sjevernokorejskom diktatoru, a istovremeno se kritike mogu očekivati i nakon samita u Vijetnamu.

No, američki dužnosnici objašnjavaju da SAD i dalje čvrsto nastoji privoljeti Sjevernu Koreju na denuklearizaciju, iako sam Kim o tome još nije donio odluku.

"Ne znam je li Sjeverna Koreja odlučila denuklearizirati se, ali razlog zašto smo i dalje na tome angažirani je da vjerujemo da za to postoji vjerojatnost", rekao je neimenovani dužnosnik.

Komentari

NA VRH