RUSIJA Nakon više od pet decenija tenzije ponovo rastu

Napeti odnosi između Moskve i Vašingtona, Putin zaprijetio SAD

Stejt department odbacio je ranija upozorenja Kremlja kao propagandu

Avaz.ba
22.02.2019 07:45

Vladimir Putin

Foto: Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija vojno spremna za krizu u stilu kubanske raketne krize ako je Sjedinjene Američke Države žele i zaprijetio raspoređivanjem hipersoničnih nuklearnih projektila na brodove ili podmornice u blizini američkih teritorijalnih voda.

Kubanska raketna kriza razbuktala se 1962. kada je Moskva odgovorila na američko raspoređivanje projektila u Turskoj tako što je poslala balističke projektile na Kubu izazvavši spor koji je doveo svijet na rub nuklearnog rata, piše Index.hr.

Nakon više od pet decenija napetosti ponovno rastu zbog straha Rusije da bi SAD mogle rasporediti nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi dok se raspada ključni sporazum Hladnoga rata o kontroli naoružanja.

Putin je obrazložio svoje upozorenje po prvi puta rekavši kako bi Rusija mogla rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice koji bi mogli vrebati kod američkih teritorijalnih voda ako bi Vašington krenuo u raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog i srednjeg dometa u Evropi. 

- Govorimo o mornaričkim nosačima: podmornicama ili površinskim brodovima. A možemo ih smjestiti, uz ovakvu brzinu i domet u neutralne vode. Plus one nisu nepokretne, kreću se i oni će ih morati pronaći - rekao je Putin prema transkriptu Kremlja.

Stejt department odbacio je ranija Putinova upozorenja kao propagandu rekavši kako joj je namjera odvratiti pozornost od kako tvrdi Vašington ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa (INF).

INF zabranjuje Rusiji i SAD da raspoređuju zemaljske projektile kratkog i srednjeg dometa u Europi. Vašington je 1. februara rekao kako će se povući iz sporazuma za šest mjeseci ako Moskva ne prekine navodno kršenje.

SAD trenutno nemaju zemaljske nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi ali bi ih mogla razviti i rasporediti ako INF propadne. Putin je rekao kako bi neki od takvih projektila mogli pogoditi Moskvu za 10 do 12 minuta.

Putin je kazao i kako bi njegov mornarički odgovor na tako nešto značio da bi Rusija mogla izvršiti udar na SAD brže nego bi američki projektili raspoređeni u Evropi mogli pogoditi Moskvu jer bi vrijeme leta bilo kraće.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su napeti, dodao je ali napetosti nisu usporedive s onima kubanske raketne krize. 

- Napetosti nisu razlog da se jača suprotstavljanje do razina kubanske raketne krize u 1960-tim. U svakom slučaju to nije ono što mi želimo. Ako to neko želi, pa OK, neka izvoli. Izložio sam danas šta bi to značilo. Neka računaju vrijeme leta projektila - rekao je Putin.

Komentari

NA VRH