KRIZA Prošli kroz humanitarni koridor

Sirijski civili u 36 kamiona i dva autobusa napustili posljednji džep ISIL-a

Fena
22.02.2019 14:56

Foto: Agencije

Mali kamioni koji prevoze raseljene muškarce, žene i djecu napustili su u petak posljednji džep teritorije u istočnoj Siriji pod vlašću radikalne grupe ISIL u konvoju koji je bio pod pratnjom, nekoliko sati nakon zračnih udara koalicije pod američkim vodstvom koji su imali za cilj izvršiti pritisak na militante u regiji na obalama rijeke Eufrat. 

Najmanje 36 kamiona i dva autobusa prošli su kroz humanitarni koridor iz zadnjeg džepa teritorije pod vlašću militanata u udaljenom mjestu Baghouz u blizini iračke granice. Njih su pratili kamioneti na koje su postavljeni topovi koji pripadaju Sirijskim demokratskim snagama (SNF), koje imaju američku podršku.

Dok je konvoj prolazio, iz daljine se čula vatra iz mitraljeza, a koalicijski avioni nadlijetali su to područje.

Tristotinjak džihadista, sa stotinama civila za koje se vjeruje da su članovi njihovih porodica, bilo je pod opsadom duže od sedmice u šatorskom naselju u Baghouzu. SNF koji je okružio tu teritoriju nije bio u stanju da izvede konačni napad na enklavu zbog prisustva civila.

Portparol SDF, Mustafa Bali, izjavio je da su tokom dana izvođeni zračni udari i izbijali su povremeni sukobi s militantima, koji su imali za cilj prinuditi ih da dopuste odlazak i posljednjim civilima.

U proteklih nekoliko sedmica, skoro 20.000 ljudi otišlo je iz Bagouza kroz humanitarni koridor, napuštajući pješice posljednje utočište Islamske države, ali su militanti otada zatvorili koridor i nijedan civil nije napustio tu teritoriju sedmicu dana, sve do srijede, kada je evakuirana velika grupa ljudi, prenosi Associated Press (AP).

Bali je izjavio kako je moguće da su brojni civili unutar teritorije, u pećinama i tunelima izgrađenim ispod šatora, kao i u okolnim kućama i zgradama.

Tagovi

ISIL Sirija

Komentari

NA VRH