PREGOVORI Sastanak se održava u Šarm el-Šeiku

Arapski i čelnici EU na samitu u Egiptu: Neće biti pomaka u sporazumu o Brexitu

Fena
22.02.2019 16:38

Foto: Agencije

Neće biti odlučujućih pomaka u sporazumu o Brexitu kada se britanska premijerka sastane s ostalim čelnicima EU na samitu s njihovim arapskim kolegama u Egiptu tokom vikenda, izjavio je u petak zvaničnik EU. 

- Neće biti sporazuma u pustinji - izjavio je zvaničnik odgovarajući na pitanje o šansama za pomake u pregovorima o Brexitu tokom samita EU s čelnicima arapskih država u Šarm el-Šeiku u nedjelju i ponedjeljak.

Jedan izvor izjavio je, ipak, da će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk održati bilateralni sastanak s britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May) na marginama samita u nedjelju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i holandski premijer Mark Rute su među više od 20 čelnika Evropske unije čije se prisustvo očekuje u Egiptu. London se nada da će Mej tamo imati priliku da lobira kod svojih kolega iz EU za nove ustupke koji bi deblokirali ratifikaciju Brexita u podijeljenom britanskom parlamentu.

- Ona će imati vremena za kontakte s evropskim čelnicima u nedjelju i ponedjeljak. U toku je rad na osiguravanju tempa pregovora koji bi omogućio napredak koji nam je potreban - izjavila je portparol premijerke Mej, prenose agencije.

Komentari

NA VRH