TENZIJE Povećana napetost

Venecuela zatvorila granicu s Kolumbijom

Sukob u pograničnom pojasu

Fena

Zatvoreni granični prijelazi

Foto: Agencije


Venecuelanska vlada odlučila je privremeno zatvoriti granicu s Kolumbijom zbog navodnih "ozbiljnih i nezakonitih prijetnji" te zemlje.

Potpredsjednica Venecuele Delči Rodrigez (Delcy Rodriguez) napisala je na društvenoj mreži da su privremeno zatvorena tri prijelaza prema Kolumbiji zbog ”ozbiljnih i nezakonitih prijetnji miru u Venecueli”.

Venecuela je ranije odlučila zatvoriti granicu i s Brazilom. Na području u blizini granice Venecuele s Brazilom sinoć je došlo do sukoba između venecuelanske vojske i lokalnih stanovnika u kojem je poginula jedna, a povrijeđen veliki broj osoba.

Ameriko De Gracija (Americo De Grazia), opozicioni zastupnik, izjavio je na društvenim mrežama da je u sukobu koji se dogodio u mjestu Gran Savana poginula jedna žena.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas) položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Huan Gvajdo (Juan Guaido) 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge evropske i latinoameričke države.

Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na