SVIJET

Iran se pohvalio testiranjem krstareće rakete

Američki predsjednik Donald Tramp je prošlog maja povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom

Iran: Testiranje novog projektila. AFP

Index.hr

24.2.2019

Iran je u nedjelju, u jeku pojačanih napetosti sa SAD, objavio da je tokom pomorskih vježbi u Hormuškom tjesnacu uspješno testirao krstareći projektil. 

- Trećeg dana vježbi iranska podmornica Ghadir uspješno je lansirala krstareći projektil - izvijestila je službena novinska agencija IRNA. 

SAD su u avgustu prošle godine upozorile da je Iran testirao protubrodski projektil kratkog dometa. 

Ostale iranske podmornice, Tareq i Fateh, raspolažu istim protubrodskim naoružanjem. 

U trodnevnim vojnim vježbama na golemom području koje se proteže od tjesnaca Hormuz do Indijskog okeana, sudjelovalo je više od 100 brodova. Iran je prošli mjesec također potvrdio da je u posljednja dva mjeseca pokušao u orbitu lansirati satelit, ali za sada bezuspješno. 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je prošlog maja povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom zbog katastrofalnih nedostataka u sporazumu te ponovo uveo sankcije Teheranu. 

EU je odlučila sačuvati taj sporazum, a u nastojanju da privoli SAD da ostane u njemu, željela je razgovarati o proširenju ugovora novim obavezama. Riječ je bila o četiri prijedloga: produžiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu, no Teheran je to odbio. 

Evropska unija je već u više navrata izrazila zabrinutost zbog širenja iranskog raketnog programa, posebno programa balističkih projektila, no Teheran tvrdi da se radi o sredstvima odvraćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.