SVIJET

Englezi uvode moderan spolni odgoj: Učit će o sekstingu i trolovima

Nastavnici će sami odlučivati koliko će često održavati te sate

Engleska: U srednjim školama će svi učenici slušati spolni odgoj. 123rf

Index.hr

25.2.2019

Engleski nastavnici i učitelji će, prema novom kurikulumu, djecu u dobi od četiri godine podučavati o raznim vrstama odnosa, sigurnosti na internetu i mentalnom zdravlju, piše Sky News.

Vlasti će u kurikulum dodati tri nova predmeta. Tako će se u osnovnoj školi učiti o raznim vrstama odnosa među ljudima, u srednjoj će svi učenici slušati spolni odgoj, a zdravstveni odgoj će izučavati djeca svih uzrasta. 

Pričat će o sekstingu

U školi će, u sklopu tih predmeta, učiti o vezi između fizičkog i mentalnog zdravlja, važnosti dobivanja dovoljno sna i boravka na otvorenom te opasnosti od sekstinga.

Djeca će također slušati o sigurnosti na internetu. Razgovarat će o trolovima, o komunikaciji s nepoznatim osobama i kako postupati u situacijama u kojima se osjećaju neugodno. 

Prema smjernicama odjela za obrazovanje, učenici stariji od 11 godina učit će o genitalnom sakaćenju, rizicima povezanim s dijeljenjem privatnih fotografija na društvenim mrežama i o tome kako internet može promovirati nezdrav pogled na spolni odnos, ali i druge emocionalne odnose.

Mladi se suočavaju s dodatnim pritiscima

Promjene će u Engleskoj stupiti na snagu od 2020. godine, a nastavnici će sami odlučivati koliko će često održavati te sate. 

Odrastanje i adolescencija već su sami po sebi dovoljno teški, a internet i društveni mediji stvaraju dodatne pritiske koji nisu postojali u prijašnjim generacijama -  rekao je Dejmijan Hinds (Damian), sekretar ministarstva obrazovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.