SVIJET

Rusija objavila popis meta u SAD koje bi gađala u slučaju nuklearnog rata

Tvrde da bi ih nadzvučne rakete mogle pogoditi za manje od pet minuta

Vladimir Putin. Arhiv

Agenicije

25.2.2019

Ruska državna televizija objavila je popis američkih vojnih postrojenja koje će Moskva ciljati u slučaju nuklearnog napada i navela kako će ih nadzvučna raketa koju Rusija razvija moći pogoditi za manje od pet minuta, javljaju agencije.

Među metama su Pentagon i predsjednička rezidencija u "Camp Davidu" u Merilendu.

Ovaj izvještaj, koji je neuobičajen za rusku državnu televiziju, emitiran je u nedjelju navečer, nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je Moskva vojno spremna za krizu koja bi bila slična kubanskoj raketnoj krizi ako to SAD žele.

Iako je u svom govoru o stanju nacije u parlamentu prošle sedmice proglasio spremnost Moskve na srazmjeran odgovor hipotetskom američkom razmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u istočnoj Evropi, Putin nije naveo nijednu geografsku lokaciju prema kojoj bi mogle biti usmjerene ruske rakete, rekao je u ponedjeljak medijima njegov portparol Dmitrij Peskov.

- Predsjednik je rekao da, ako naša zemlja bude ugrožena i rakete srednjeg i kratkog dometa razmještene nedaleko od njenih granica, morat će se dati proporcionalan odgovor i usmjeriti rakete ne samo prema lansirnim stanicama nego i područjima na kojima se nalazi središte odlučivanja. Molim vas da imate na umu da predsjednik nije spomenuo nijedan geografski naziv u vezi s tim - kazao je Peskov, prenose ruski mediji.

Peskov je odbio komentirati sadržaj emisije u kojoj je objavljen popis američkih vojnih postrojenja koje će ciljati.

- Mi nikada ne interveniramo u uredničku politiku naših televizijskih stanica, čak ni državnih. U ovom slučaju pitanje treba uputiti direktno televiziji - dodao je.

Agencije su objavile i da je u emisiji emitiranoj u nedjelju navečer voditelj Dmitrij Kiseljov pokazao geografsku kartu SAD i naveo nekoliko meta za koje je rekao da bi ih Moskva željela pogoditi u slučaju nuklearnog rata.

Među metama koje je Kiseljov naveo su i "Fort Ritchie", središte za vojnu obuku u Merilendu zatvoreno 1998., "McClellan" - američka zračna baza u Kaliforniji zatvorena 2001., i "Jim Creek", mornarička komunikacija baza u državi Vašington.

Kiseljov je izjavio da nadzvučna raketa "Cirkon" koju Rusija razvija može pogoditi te mete za manje od pet minuta ako se ispali s ruskih podmornica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.