SVIJET

Makron: Dobra odluka Vašingtona da zadrži vojnike u Siriji

Tramp je u decembru naredio povlačenje svih 2.000 vojnika

Emanuel Makron. Arhiv

Srna

25.2.2019

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozdravio je odluku SAD da zadrže određeni broj američkih vojnika u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump), usljed negodovanja saveznika iz vojne koalicije, promijenio raniju odluku o povlačenju svih vojnika iz te zemlje. 

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom u Parizu rekao da može samo pozdraviti odluku SAD. 

- Odluka SAD je dobra stvar. Nastavit ćemo raditi u tom području u okviru koalicije - istakao je Makron. 

Tramp je u decembru naredio povlačenje svih 2.000 vojnika iz Sirije, nakon što je proglasio pobjedu nad Islamskom državom u toj zemlji. 

Odluka američkog predsjednika izazvala je zaprepaštenje među saveznicima, a bila je i razlog ostavke bivšeg američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa (Jim Mattis). 

Makron je lično obećao da će uvjeriti Trampa da ne povlači svu vojsku iz Sirije, upozoravajući da je previše rano za donošenje takve odluke. 

Viši službenik Trampove administracije saopćio je u petak, 22. februara, da će SAD zadržati oko 400 vojnika u dva područja u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.