LOS ANĐELES

Nevin proveo skoro 40 godina u zatvoru, a sada će mu država isplatiti 18,5 miliona eura odštete

Svi se slažu da ovaj 71-godišnjak ostatak života treba provesti kao bogataš

Kreg Kolej. Agencije

Avaz.ba

25.2.2019

Kreg Kolej (Craig Coley) nije trebao provesti 39 godina u zatvoru i zbog toga se svi slažu da ovaj 71-godišnjak ostatak života treba provesti kao bogataš.

Zvaničnici kalifornijskog grada Simi Valeja, 60-ak kilometara udaljenog od Los Anđelesa, objavili su u subotu da se namjeravaju nagoditi oko federalne tužbe i Koleju isplatiti 18,5 miliona eura za gotovo četiri decenije nezakonitog zatvora zbog ubistva Ronde Vič (Rhonda Wicht) i njenog četverogodišnjeg sina Donalda 1978. godine.


- Nema tog novca koji bi mogao nadoknaditi ono što se dogodilo gospodinu Koleju, ali nagodba u ovom slučaju je ispravna stvar za njega i za našu zajednicu - stoji u izjavi gradskog zvaničnika Erika Levita (Eric Levitt), koji je dodao da bi suđenje bilo skupo i neodgovorno.

Guverner Džeri Braun (Jerry Brown) pomilovao je mornaričkog veterana 2017., a kalifornijski odbor za naknadu štete prošle godine mu je dodijelio gotovo 1,7 miliona eura odštete, odnosno 140 dolara za svaki od 13.991 dan, koliko je Kolej proveo nezakonito iza rešetaka, odvojen od društva, zaposlenja i svojih najmilijih.

Nekoliko mjeseci kasnije Kolej je podnio federalnu tužbu za građanska prava, pa mu sada grad isplaćuje dodatne milione.

Grad će platiti 4,3 miliona eura, dok ostatak dolazi od osiguranja i drugih izvora, stoji u saopćenju za javnost.

- Ključni dokaz, na kojem je temeljena presuda, uopće ne sadrži njegov DNK, nego drugih osoba - stoji dalje u saopćenju.

Braun je pomilovao Koleja 22. novembra 2017, a potom je Viši sud okruga Ventura ne samo oslobodio Koleja optužbi nego ga i proglasio nevinim, čime se otvorila mogućnost za državnu naknadu.

Pri izricanju pomilovanja Braun je rekao da je još 2015. od Odbora za prijevremeni otpust zatražio da ispita ovaj slučaj, a da je odbor od najmanje tri policajca dobio mišljenje da je detektiv 1978. pogriješio u ovom slučaju.

Kolej nije bio u kaznenoj evidenciji prije ubistava, bio je uzoran zatvorenik, posvetio se religiji. Stekao je i dvije diplome i počeo magistarski studij.

- Način na koji je gospodin Kolej izdržavao ovo dugotrajno i nepravedno zatvaranje je zadivljujući - napisao je guverner.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.