SVIJET

Čovjek koji će zamijeniti Vesa Mičela u Stejt departmentu odlično poznaje problematiku zapadnog Balkana

Na funkciju dolazi s mjesta zamjenika civilnog komandanta Evropske komande SAD

Filip Riker. Agencije

Avaz.ba

25.2.2019

Umjesto Vesa Mičela (Wess Mitchell), koji je u Stejt departmentu bio zadužen za ovaj dio Evrope, a posebno Srbiju, prema pisanju grčkih medija, zauzet će čovjek koji jako dobro poznaje problematiku ovog regiona i kome zapravo novi posao predstavlja povratak na Balkan. Riječ je o Filipu Rikeru (Philip Reeker).

Kako prenosi grčki "Kathimerini", ovaj karijerni diplomata zamijenit će Mičela na funkciji šefa Biroa za evropske i euroazijske poslove od 18. marta. Sudeći po njegovoj biografiji, poznavanje prilika na zapadnom Balkanu mu je uža specijalnost.

Naime, 54-godišnji Riker je 1999. obavljao funkciju predstavnika za štampu ambasadora Kristofera Hila (Christopher R. Hill), američkog ambasadora na pregovorima na mirovnoj konferenciji o Kosovu.

U 2003. i 2004. godini Riker je obavljao funkciju portparola Stejt departmenta. S te pozicije odlazi na funkciju zamjenika šefa diplomatske misije u Mađarskoj, gdje se zadržava do sredine 2007. godine. Poslije toga, godinu provodi u Američkoj ambasadi u Iraku, gdje je bio savjetnik ambasadora. 

Veliki povratak na Balkan slijedi 2008. godine, kada postaje američki ambasador u Makedoniji.

Na toj funkciji ostaje do 2011. godine, kada biva imenovan za zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove Stejt departmenta. Na toj funkciji je bio do 2013. godine, poslije koje je obavljao funkciju u američkoj diplomatskoj misiji u Milanu u Italiji.

Na funkciju dolazi s mjesta zamjenika civilnog komandanta Evropske komande SAD (EUCOM).

Riker je 2003. dobio nagradu "Edward R. Murrow" za izuzetne zasluge u javnoj diplomatiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.