GRČKA Prema riječima grčkog ministra odbrane Evangelosa Apostolakisa

Ove će dvije zemlje zajedno braniti Balkan: Najavljeni ujedinjenje i transformacija oružanih snaga

Provođenje Sporazuma iz Prespe kreira preduvjete za jačanje i proširenje saradnje

Kurir.rs
25.02.2019 19:54

Ilustracija

Foto: Arhiv

Grčki ministar odbrane Evangelos Apostolakis rekao je da Grčka teži tome da postane glavni strateški odbrambeni partner Sjeverne Makedonije, prenosi makedonski portal A1on. 

- Naša težnja je da postanemo glavni strateški odbrambeni partner Sjeverne Makedonije u održavanju mira i jačanju saradnje na Balkanu - istakao je Apostolakis u intervjuu za grčki list "Kathimerini".

Apostolakis je u prvom intervjuu od preuzimanja funkcije ministra odbrane objasnio da bi, ukoliko Grčka pruža doprinos u transformiranju vojske Sjeverne Makedonije, to moglo zaustaviti utjecaj drugih regionalnih kandidata.

- Provođenje Sporazuma iz Prespe i integracija Sjeverne Makedonije u NATO kreiraju preduvjete za jačanje i proširenje saradnje sa susjednom zemljom u oblastima odbrane, učvršćujući uzajamne odnose i osiguravajući više beneficija koje nisu samo u oblasti odbrane - napomenuo je ministar.

On je precizirao da će njihov potencijalni doprinos u transformaciji oružanih snaga Sjeverne Makedonije udaljiti druge regionalne kandidate koji bi mogli izvući korist i utjecati na njihovog susjeda.

- Naša težnja je da naša zemlja postane glavni strateški odbrambeni partner Sjeverne Makedonije u održavanju mira i jačanju saradnje na Balkanu - zaključio je ministar odbrane Grčke.

Komentari

NA VRH