SVIJET

Kubanci glasali za novi ustav: Ostaju komunistička zemlja

Neovisni list "El Toque" zatražio je od korisnika da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih kvartova

Kuba: Glasanje o ustavu. AFP

Index.hr

25.2.2019

Kubanci su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednopartijski sistem, prenose agencije pozivajući se na internetske objave. 

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim kvartovima. 

Joani Sančez (Yoani Sanchez), najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor "da" novom ustavu, a samo je 25 bilo protiv. 

Neovisni list "El Toque" zatražio je od korisnika da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih kvartova. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu "da". 

Slični su rezultati stizali i iz drugih kvartova Havane. Tako je korisnik pod imenom @KitKatMelissa napisao da je Ustav ratificiran s 487 glasova za, a 67 je imalo odgovor "ne". 

Iz centralnog okruga u pokrajini Vila Klara objavljeno je da je za novi ustav glasalo 414 birača, a 66 je bilo protiv. 

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, Vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije Fidela Kastra (Castro), a istovremeno je prilagođen zahtjevima današnjice. 

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda. 

Prema podacima Nacionalne izborne komisije (CEN), do 17 sati u nedjelju, što znači sat vremena prije zatvaranja birališta, svoje glasačko pravo ostvarilo je sedam miliona i 524 hiljade birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud rebelde. 

Predsjednik Migel Dijaz-Kanel (Miguel Díaz-Canel) istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka. 

- Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak. 

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentirane privrede i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva. 

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.