ITALIJA

Bivši gradonačelnik Rima osuđen na šest godina zatvora

Novinarima kazao da će on i njegov pravni tim uložiti žalbu čim pročitaju presudu

Đani Alemano. Agencije

Srna

25.2.2019

Bivši gradonačelnik Rima Đani Alemano (Gianni Alemanno) osuđen je na šest godina zatvora zbog korupcije i učešća u aferi ubacivanja članova mafije u upravu grada. 

On je odmah nakon presude najavio da će podnijeti žalbu apelacionom sudu. 

- Nevin sam, to sam oduvijek govorio i ponovit ću pred sudijama žalbenog suda - rekao je Alemano, koji je na funkciji gradonačelnika italijanske prijestonice bio od 2008. do 2013. godine. 

Alemano je novinarima izjavio da će on i njegov pravni tim uložiti žalbu čim pročitaju presudu, javio je AFP. 

Tokom skandala "Mafija kapitale" 2015. godine istražioci su razotkrili veliku mrežu kriminalaca, biznismena i političara, koja se proširila na gradske vlasti. 

Alemano je optužen da je uzeo 200.000 eura u zamjenu za postavljanje ključnih osoba u istrazi na više položaje u upravi grada. 

Vođa mreže bio je Masimo Karminati (Massimo Carminati), bivši lider aktivista ekstremne desnice, koji je ranije osuđivan zbog članstva u kriminalnoj organizaciji u Rimu tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a njegova desna ruka bio je Salvatore Buci (Bucci). 

Karminati i Buci pojavili su se na odvojenim suđenjima u septembru 2018. godine, nakon kojih je Karminati osuđen na 14 i po godina zatvora, a Buci na 18 godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.