VENECUELA - SAD

Pens poručio Gvajdu: Trampova poruka je jasna - mi smo uz vas 100 posto

Nasilje tokom pokušaja isporučivanja hrane i lijekova ekonomski devastiranoj državi ih je učvrstilo u odluci

Gvajdo i Pens. AFP

Avaz.ba

25.2.2019

SAD će biti uz opozicionog lidera Huana Gvajda (Juan Gauido), koji se proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, dok se ne vrati sloboda u tu naftom bogatu zemlju, poručio je danas američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence). 

- Za Vas predsjedniče Gvajdo, poruka predsjednika Trampa je vrlo jednostavna. Mi smo 100 posto uz vas - rekao je Pens na sastanku regionalne Grupe iz Lime.

On je dodao da je nasilje tokom pokušaja isporučivanja hrane i lijekova ekonomski devastiranoj Venecueli prethodnog vikenda učvrstilo SAD u odluci da podrži Gvajda.

- Želim da te uvjerim, predsjedniče Gvajdo, da su tragični događaji prošlog vikenda samo učvrstili odlučnost SAD da stanu uz tebe... Nastavit ćemo da stojimo dok se ne obnovi sloboda Venecuele - rekao je Pens.

On je zatražio od Grupe iz Lime da zamrznu imovinu venecuelanske državne naftne kompanije, nakon nasilnih sukoba koji su izbili tokom vikenda zbog blokade humanitarne pomoći.

Pens je ponovio prijetnju američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da su "sve opcije na stolu" kako bi se svrgnuo s vlasti socijalistički predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas).

Gvajdo, koji je sjedio do Pensa na sastanku, zatražio je da se održi minut šutnje za ubijene u, kako je rekao, "masakru tokom vikenda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.