REAKCIJE

Tramp: Za Afroamerikance učinio sam više nego bilo koji dosadašnji predsjednik

Redatelj tokom dodjele Oskara govorio o dolasku robova iz Afrike u SAD i historiji svoje porodice

Donald Tramp. Agencije

Fena

25.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) smatra da ga je redatelj Spajk Li (Spike Lee), u govoru prilikom prijema Oskara, "napao na rasnoj osnovi, iako je za Afroamerikance učinio više nego bilo koji dosadašnji predsjednik". 

Li je iskoristio priliku da u govoru pozove Amerikance da razmišljaju o predsjedničkim izborima 2020. godine.

- Bilo bi dobro kad bi Spajk Li mogao čitati svoje bilješke ili još bolje: da bilješke uopće ne koristi, kada optužuje za rasizam vašeg predsjednika koji je učinio za Afroamerikance (reforma kaznenog pravosuđa, najmanji broj nezaposlenih u historiji, smanjenje poreza itd.) više nego bilo koji drugi predsjednik - poručio je Tramp na Twitteru.


Li je osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenarij za svoju dramu BlacKkKlansman o bijelim supremacistima, podijelivši nagradu s tri koautora.

Redatelj u govoru na ceremoniji dodjele Oskara nije direktno spomenuo Trampa, već je govorio o dolasku robova iz Afrike u SAD i historiji svoje porodice, kazavši da je "njegova prabaka bila ropkinja" prije nego je spomenuo i predstojeće predsjedničke izbore.

- Budimo svi na pravoj strani historije. Načinite moralni izbor između ljubavi i mržnje. Hajde da napravimo dobar izbor - rekao je tom prilikom Li.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.