SUSRETI

Tramp uoči odlaska u Vijetnam: Radujem se produktivnom samitu s Kimom

Tramp uoči polaska u Vijetnam. AFP

Fena

26.2.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), uoči odlaska u Vijetnam, saopćio je da se raduje "veoma produktivnom samitu" sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. Tramp je na svom nalogu na Twitteru objavio da je krenuo za Vijetnam, gdje će biti održan sastanak dvojice lidera.  

Krenuo sam za Vijetnam na sastanak s Kim Jong-unom. Radujem se veoma produktivnom samitu - napisao je Tramp na Twitteru. 

Prije polaska, Tramp je u Vašingtonu rekao da očekuje "izvanredan samit", prenosi AP.

Tramp i Kim, koji će se drugi put sastati, trebali bi razgovarati o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, a američki predsjednik naglasio je da njegova zemlja želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Tramp bi trebao sletjeti u Vijetnam u utorak, a u srijedu će se sastati s predsjednikom i premijerom zemlje domaćina prije susreta saKimom na večeri.

Trampu će se na večeri pridružiti i državni sekretar Majk Pompeo ( Mike Pompeo) i šef osoblja Bijele kuće Mik Mulvani (Mick Mulvaney). Kim će također imati dva saradnika s njim, a bit će i prevodioci za obje strane. Tramp i Kim će u četvrtak imati službene sastanke.

- Obojica očekujemo nastavak napretka s prvog samita u Singapuru. Denuklearizacija? - napisao je Tramp na Twitteru, prije putovanja u Vijetnam.

On je dodao da ima odlične odnose s Kimom koji, kako kaže, shvata vjerovatno bolje od ikog drugog, da bi bez nuklearnog oružja njegova zemlja mogla brzo postati velika.

Prošle godine u Singapuru, Tramp i Kim dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.