ANALIZA

Postoji čak 11 država koje nude jednake mogućnosti za žene u biznisu

Balkanski rezultati su pokazali da Makedonija ima najviše pripadnica ljepšeg spola na rukovodećim pozicijama

Broj žena koje ostvaruju vrhunske rezultate sve veći u svijetu. Ilustracija

L.Đuderija

26.2.2019

Statistika pokazuje da je broj žena koje ostvaruju vrhunske rezultate sve veći u svijetu. Činjenica je da je ženama teško doći do pozicije koju zaslužuju zahvaljujući svojim sposobnostima, ali ipak je moguće. 

U nastavku donosimo kratki pregled na 11 država u kojima je najviša stopa žena na rukovodećim položajima, a ujedno ovo su i države koje su najpogodnije za razvoj ženskog poduzetništva, prema worldatlas.com.

11. Kraljevina Butan 

U Kraljevini Butan žene još pokušavaju dobiti jednaka prava u svim sferama društva, no došlo je do značajnog razvoja u njihovom sudjelovanju u biznisu. Postoje mnoge kompanije koje drže žene, a cilj im je jačanje pozicije žena u Butanu. 

10. Sjeverna Makedonija 

Balkanski rezultati su pokazali da Sjeverna Makedonija ima najviše žena na rukovodećim pozicijama. Jedna od žena koje su vrijedne spomena je i Irena Kauševska, direktorica kompanije "Newmana Business Accelerator". Njena kompanija igra važnu ulogu u promjeni poduzetničke scene u Sjevernoj Makedoniji, jer pruža podršku talentima i podržava inicijative žena poduzetnica. 

9. Moldavija 

Vlada Moldavije priznaje važnost žena u ekonomskom razvoju zemlje. Mnoge žene su dokazale svoje sposobnosti na radnom mjestu, a poslodavci su to prepoznali i omogućili im napredak što u konačnici osigurava i bolju poziciju kompanija. 

8. Namibija 

U Namibiji mnoge žene su na mnogim rukovodećim pozicijama. Dugo vremena su žene u ovom području bile diskriminirane i na marginama bez prava na bilo kakvo odlučivanje. Danas je stanje značajno bolje i 27 posto žena je na rukovodećim pozicijama, što je impresivno. 

7. Madagaskar 

Jedan od najvećih otoka na svijetu dugo je živio u izolaciji od ostatka svijeta. Madagaskar je sada u fazi razvoja, a žene zauzimaju 28 posto vodećih funkcija u poslovnom svijetu. Brojni problemi s kojima su se suočavali uspješno su prevaziđeni zahvaljujući sposobnosti žena. 

6. Kirgistan 

Kirgistan, koji je smješten u srednjoj Aziji, jedan je od rijetkih koji tretira gotovo jednako žene i muškarce na radnom mjestu. Žene su u Kirgistanu na visokim pozicijama, kako u politici na pozicijama ministara tako i u biznisu na pozicijama šefova i menadžera. 

5. Mijanmar 

U Mijanmaru je 30 posto zastupljenost žena na visokim pozicijama. 

4. Latvija 

U Latviji ima više žena poduzetnica nego u ostatku Evrope. Za žene koje žele da izgrade karijeru Latvija je najpovoljnija zemlja. Kompanije u Latviji neće zamijeniti ženu radnicu koja je uzela porodiljski dopust u trajanju od jedne godine. 

3. Gruzija 

Mala zemlja koja se nalazi na raskrižju Azije i Evrope predstavlja nadu za žene poduzetnice širom svijeta. Kako bi se poboljšao položaj žena i osigurala ekonomska nezavisnost države, vlada i civilno društvo su poduzeli korake. Gruzijska vlada je proglasila 2015. godinu kao "godina žena“. S druge strane, iako je udio žena 32 posto u biznisu, njihovo sudjelovanje u politici je vrlo nisko. 

2. Bjelorusija 

U 2000. godini je uspostavljena Deklaracija Milenium u Bjelorusiji kako bi se utklonila diskriminatorska praksa na radnom mjestu. Ekonomsko osnaživanje Bjelorusija je započela s direktnim učešćem žena u biznisu. Od 2000. godine do danas udio žena na rukovodećim pozicijama je 33 posto, zahvaljujući čemu je Bjelorusija na drugom mjestu po stopi zastupljenosti žena na poziciji menadžera. Interesantan je podatak i da je 60 posto žena vlasnik vlastite kompanije. 

1. Mongolija 

Ko bi mogao i zamisliti da mala nacija koja se tradicionalno povezuje s nomadskim stočarstvom ima najvišu stopu zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama. Postotak od 36 posto pozicionira ovu državu na broj jedan zemalja koje su najpogodnije za razvoj ženskog poduzetništva. Bitno je istaći da od 1921. godine traju borbe žena kako bi omogućile ravnopravan položaj s muškarcima u Mongoliji. Prema nedavnom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, narod Mongolije pruža najveću podršku zaposlenim ženama u Aziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.