NEVJEROVATNO

U Bjelorusiji iskopane kosti stotina Jevreja ubijenih u Drugom svjetskom ratu

Grobnica slučajno otkrivena prošlog mjeseca na gradilištu stambene zgrade u središtu Bresta, nedaleko od poljske granice

Kosti otkrivene u getu. Ilustracija

Avaz.ba

26.2.2019

Bjeloruski vojnici iskopali su kosti stotina ljudi ubijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata iz masovne grobnice otkrivene u getu gdje su Jevreji živjeli.

Grobnica je slučajno otkrivena prošlog mjeseca na gradilištu stambene zgrade u središtu Bresta, nedaleko od poljske granice. 

Osim kostiju, vojnici su pronašli i stvari poput kožnih cipela koje nisu istruhle.

Dimitrij Kaminski, vojnik na čelu jedinice koja je iskopavala posmrtne ostatke, rekao je da su dosad ekshumirali ostatke 730 tijela i ne zna se koliko će ih još biti. 

- Moguće je da su i ispod ceste. Moramo otvoriti asfaltiranu cestu. Tada ćemo znati - kazao je Kaminski.

Na nekim lobanjama su rupe od metaka, rekao je on sugerirajući da su žrtve pogubljene hicem u potiljak. 

Bjelorusiju, bivšu sovjetsku republiku, okupirala je nacistička Njemačka za vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi nacisti potom ubili hiljade Jevreja.   

Na mjestu masovne grobnice bio je dio geta od decembra 1941. do oktobra 1942. koji su uspostavili nacisti kako bi segregirali Jevreje, a ponekad i druge manjine. Brest je prije rata bio dio Poljske. 

Kosti su otkrivene kada su građevinski radnici počeli postavljati temelje stambene zgrade. Lokalne vlasti žele pokopati posmrtne ostatke na groblju na sjeveru grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.