SIRIJA

Žene koje bježe iz Islamske države nose pištolje, metke, zlato, mlijeko u prahu...

Ponekad skrivaju oružje ispod nikaba ili među dječijom odjećom

Index.hr

26.2.2019

Dok pretražuju žene koje bježe iz ruševina Islamske države na istoku Sirije, borci protudžihaističke koalicije često se iznenade kada u njihovim torbama pronađu pištolje, računare, zlatni nakit ili mlijeko u prahu. 

Posljednjih su dana hiljade osoba pobjegle iz posljednjeg uporišta ISIL-a u selu Baghouzu, jer im nije preostalo drugo nego prijeći na teritorij Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdskog saveza protiv džihadista. 

Jučer su stotine ljudi prebačene kamionima, a žene u nikabima posivjelim od prašine objašnjavale su da su ponijele samo odjeću i mlijeko. 

Jedna 35-godišnja Sirijka iz Alepa, majka troje djece, otvorila je malu torbicu i izvadila gotovo praznu kutiju mlijeka u prahu objašnjavajući da nema ništa. 

Osamnaestogodišnja članica SDF-a detaljno je pretražila žene i njihove torbe i upozorila da ponekad skrivaju oružje ispod nikaba ili među dječijom odjećom. 

- Najčešće pronalazimo računare i druge elektroničke naprave. Ali i pištolje, metke, noževe i zlato. Muškarci ne prenose ništa, te predmete pronalazimo isključivo kod žena - upozoravaju borci SDF-a. 

Oko 50.000 osoba, većinom članova porodica džihadista od decembra je napustilo uporište ISIL-a, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). 

Među njima je bilo više od 5000 džihadista, koji su se uglavnom predstavljali kao civili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.