SVIJET

Evropljani u Vijeću sigurnosti traže predsjedničke izbore u Venecueli

Pozvali i na suzdržanost i izbjegavanje upotrebe sile

Vijeće sigurnosti. Arhiv

Avaz.ba

26.2.2019

Evropske zemlje, članice Vijeća sigurnosti UN pozvale su u utorak, prije početka sastanka koji su sazvale Sjedinjene Američke Države, na organiziranje predsjedničkih izbora u Venecueli kako bi se riješila politička kriza u toj zemlji. 

- Posljednjim predsjedničkim izborima nedostaje demokratski legitimitet - prema deklaraciji tih zemalja članica Vijeća (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija, Poljska) koje su tražile povratak demokracije putem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora.

Osudivši nasilje tokom vikenda na granicama Venecuele, Evropljani su također pozvali na suzdržanost i izbjegavanje upotrebe sile. Naglasili su da treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

Te zemlje su u deklaraciji dale punu podršku venecuelanskoj Nacionalnoj skupštini, koju vodi opozicioni vođa Huan Gvajdo (Juan Guaido).

Gvajdo se proglasio privremenim predsjednikom prije mjesec u čemu ga je podržalo pedesetak država predvođenih SAD.

SAD će ove sedmice zatražiti da Vijeće sigurnosti UN izglasa jednu rezolucije o Venecueli, rekao je u utorak američki poslanik za tu zemlju Eliot Abrams (Elliott), dok se Rusija i dalje kategorički protivi bilo kakvom osporavanju Nikolasa Madura (Nicolas).

- Ove sedmice ćemo imati rezoluciju koja će svakako omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu - rekao je Abrams prije sjednice Vijeća.

Na pitanje o mogućem vetu Rusije na američki tekst, poslanik je rekao da bi "bila sramota uložiti veto na rezoluciju kojom se poziva na isporuku humanitarne pomoći".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.