VIJETNAM

Tramp i Kim su se sreli u čuvenom hotelu u kome je Čarli Čaplin proveo medeni mjesec, a evo šta su večerali

Sjeli za sto oko 19 sati po lokalnom vremenu, nakon kratkog sastanka od 20 minuta

Večera Trampa i Kima. AFP

Avaz.ba

27.2.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se danas u Vijetnamu na samitu koji će trajati dva dana. Ovo je njihov drugi susret, a prvi put su se sreli pošle godine u Singapuru.

Lideri su danas imali radnu večeru, a sutra ih očekuje serija sastanaka. Kako je pristup novinarima ograničen, čitav svijet interesiraju detalji s ove večere, kao i šta su predsjednici jeli.

Oni su sjeli za sto oko 19 sati po lokalnom vremenu, nakon kratkog sastanka od 20 minuta u hotelu ''Metropol'' u Hanoju.

Kopija menija se pojavila u javnosti, a navodno su je dobili novinari koji su pratili dvojicu lidera. Evo šta su kuhari pripremili za Trampa i Kima.

1. Svježe isjeckana mango salata sa školjkama, lišćem od mente i indijskim oraščićima, poslužena u slatkom umaku.

2. Pržene Hanoj proljetne rolnice sa škampima i povrćem, poslužene sa slatko-kiselim ribljim sosom i crvenim čilijem.

3. Meso krabe i špinat u laganoj supi od morskih plodova. 

4. Grilovana riba "cha ca" (vijetnamski specijalitet); pečeni goveđi medaljoni i poluslatki sos od crne riže; slano "su su" povrće s bijelim lukom; kuhana riža sa škampima, umotana u lovorov list.

5. Tradicionalni vijetnamski desert koji se sastoji od lotosovih sjemenki, longana i bijelih gljiva, poslužen u toploj, laganoj supi.


Prema pisanju Glasa Amerike, koji su se pozvali na Bijelu kuću, meni se malo razlikovao, pa su Tramp i Kim imali priliku probati sljedeće specijalitete.

Tako su se na meniju našli račići, marinirano meso i povrće, ali i čokoladna torta i voćni punč.

Dvojica predsjednika su za predjelo jela mješavinu račića, azijskog kupusa, avokada isječenog na kockice, svježeg limuna i bilja.

Kao glavno jelo posluženo je blago pečeno meso u sosu i kimči - tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentisanog sezonskog povrća i drugih sastojaka u kruški.

Za desert im je poslužena čokoladna lava s bobičastim voćem i sladoledom od vanile. Tokom večere, koja je trajala sat i 42 minute, lideri su pili punč s osušenom japanskom jabukom i medom.

Na večeri s dvojicom predsjednika su bili i njihovi bliski saradnici i prevodioci. U medijima su se pojavile i prve fotografije s ove svečane večere. Sudeći po njima, Tramp i Kim su bili odlično raspoloženi i sve vrijeme su se osmjehivali.

Američka delegacija je navodno bila zainteresirana da meni bude što je moguće jednostavniji.

Podsjećamo da je Tramp poznat kao ljubitelj brze hrane - hamburgera, pizze, a također voli i biftek.

Kao mjesto susreta odabran je hotel "Metropol". Ovdje noćenje košta oko 260 eura, a hotel je zadržao svoj kolonijalni sjaj.

Ovo zdanje je izgrađeno 1901. godine i važi za omiljeno mjesto poznatih ličnosti i diplomata. Ovdje je Čarli Čaplin (Charlie Chaplin) proveo svoj medeni mjesec 1936. godine, a tamo su navodno svojevremeno odsjeli i Bil Klinton (Bill Clinton) te Džejn Fonda (Jane).

Ovaj hotel je čak posjetio i sam Tramp kada je bio u Vijetnamu 2017. godine.

Za vrijeme rata u Vijetnamu komunistički dio zemlje je ovaj hotel koristio da smjesti strane goste. Ovaj hotel bi sada mogao postati simbol mira ako Tramp i Kim postignu određene dogovore.

U najmanju ruku, ovo mjesto će ostati upamćeno kao mjesto nuklearnog samita Trampa i Kima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.