SVIJET

Pogledajte noćni snimak čuvenog horizontalnog nebodera u Kini

Arhitekti su inspiracija za dizajn bili tradicionalni kineski brodovi

Građevina je smještena na ušću dvije rijeke

Telegraf

27.2.2019

Zapanjujuće arhitektonsko čudo od 1,12 miliona kvadratnih metara, koje se sastoji od osam nebodera povezanih s gigantskim nebeskim mostom, bit će otvoreno do kraja godine u kineskom gradu Čongkingu. 

Poznata kao deveti horizontalni neboder, nebeski most ili „Kristal“, ova građevina smatra se jednom od najviših na svijetu. Duga je 300 metara, široka 32,5 i visoka 26,5 metara. 

Konstrukcija je postavljena iznad četiri nebodera od 250 metara i povezuje dvije susjedne kule s konzolnim mostovima. 

Imat će galeriju u funkciji vidikovca, nebeske vrtove, beskrajni bazen i brojne restorane, a noću će se pretvarati u ogroman svjetlosni snop koji će osvjetljavati nebo. 

- Po završetku izgradnje fokusirat ćemo se na presađivanje drveća da bi se oživio most na kristalnom nebu, koji će imati najviši vidikovac u zapadnoj Kini - izjavio je predstavnik kompanije zadužene za projektiranje ove neobične zgrade. 

Ova megagrađevina zauzima površinu od 9,2 hektara i sadrži tržni centar od 235.000 kvadratnih metara, poslovne prostore, 1.400 stambenih apartmana, rezidencije i hotel. 

Dva njena nebodera su visoka 350 metara i poznata su kao najviši objekti Čongkinga. Ostalih šest nebodera je visoko oko 250 metara. 

Građevina je smještena na ušću dvije rijeke. 

Arhitekti su inspiracija za dizajn bili tradicionalni kineski brodovi, čime je odao priznanje prošlosti grada Čongkinga kao trgovačkog centra. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.