SUKOBI

Indija i Pakistan su četiri puta ratovali, a sada prvi put u historiji dvije nuklearne sile bombardiraju jedna drugu

Nikada do sada nisu izvele zračne napade jedna na drugu

Pakistanska vojska. AFP

Avaz.ba

27.2.2019

Aktuelni sukob Indije i Pakistana je prvi put u historiji ratova da su dvije nuklearne sile izvele zračne napade jedna na drugu. 

- Nalazimo se u nepoznatim vodama - rekao je za BBC bivši ambasador Pakistana u SAD i savjetnik tri pakistanska premijera.

Indijski analitičari smatraju da će indijske sigurnosne snage sada morati biti spremne za "čitav spektar konflikta", dok Danijel Markej (Daniel Marquay) sa univerziteta Johns Hopkins u SAD, kaže da smo "samo nekoliko koraka" od nuklearne eskalacije.

On smatra da bi do toga moglo doći ako sljedeći korak Pakistana bude da "podigne uloge" i napadne civilne ciljeve u Indiji.

Podsjetimo, Indija je u utorak izvršila zračni napad na, kako je naveo ministar Gadžendra Sing Šehavat (Gajendra Singh Shekhawat), "terorističke kampove" u pakistanskom dijelu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog mjeseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom dijelu te inače sporne oblasti, što je bio i najsmrtonosniji teroristički napad u više od tri decenije oružane pobune muslimana u Kašmiru.

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristički kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i uslijedio obaranjem dva indijska aviona i zarobljavanjem dva pilota.

I Indija i Pakistan, inače, svojataju čitav Kašmir, ali ova pokrajina s muslimanskom većinom je podijeljena između dvije zemlje. Inače, Indija i Pakistan su četiri puta ratovali otkad su proglasile nezavisnost od Velike Britanije i zatim se razdvojile, a skoro svaki put su se borbe vodile upravo oko Kašmira.

Indijski avioni prešli su granicu u Kašmiru prvi put poslije 1971. godine

Međutim, ni posljednji put kad je došlo do kratkog rata, 1999. godine, indijski avioni nisu prešli dogovorenu crtu razgraničenja u Kašmiru. To se posljednji put dogodilo u ratu 1971. godine

Kako piše BBC, dvije države su ranije dogovorile mjeru opreza prema kojoj letjelice fiksiranih krila, odnosno avioni, ne smiju letjeti 10 kilometara od linije razgraničenja, a helikopteri ne smiju letjeti pet kilometara unutar te linije, bez da prethodno obavijeste drugu stranu. Do jučerašnje eskalacije sukoba obje strane su se držale ove zabrane. 

Kašmir je region koji se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine i zauzima oko 7.200 kvadratnih kilometara površine, a nalazi se na 1.700 metara nadmorske visine. U januaru 1947. godine, Indija je dobila nezavisnost od Britanske imperije. Pod očitim pritiskom Muslimanske lige odlučeno je da se stvori ne jedna već dvije države: Indija i Pakistan. Kada su određene okvirne granice odlučeno je da neke polu-autonomne oblasti mogu same odlučiti o svojoj sudbini.

Među njih je spadao i Kašmir u kome je vladar bio hinduista, a većina stanovništva su bili muslimani. Kada su sjevernu granicu Kašmira prešla naoružana muslimanska plemena, maharadža je to nazvao invazijom i zamolio Indiju za pomoć. Nekoliko dana kasnije je potpisan dokument o priključenju Kašmira Indiji, a indijska vojska je došla na teritoriju Kašmira. Pakistan je demonstrirao protiv toga i do danas nije priznao Kašmir kao dio Indije.

Godine 1948. ustanovljena je linija prekida vatre koja je podijelila Kašmir na sjevernu, pakistansku, i južnu, indijsku polovinu.

Historija sukoba između Indije i Pakistana

Oktobar 1947: Prvi rat Indije i Pakistana oko Kašmira, samo dva mjeseca nakon što su obje zemlje stekle nezavisnost

Avgust 1965: Još jedan kratak rat oko Kašmira

Decembar 1971: Indija podržala namjere Istočnog Pakistana da postane nezavisna zemlja. Indijski vojni avioni bombardirali Pakistan. Rat se završio stvaranjem Bangladeša

Maj 1999: Pakistanski vojnici i paramilitarne snage zauzele indijske položaje u Kargil planinama. Indija pokreće zračne udare, kojima su odvratili napad

Oktobar 2001: Razarajući napad na parlament u indijskom dijelu Kašmira. Ubijeno 38 ljudi. Dva mjeseca kasnije, u napadu na indijski parlament u Deliju je ubijeno 14 ljudi

Novembar 2008: Koordinirani napadi na željezničku stanicu u Mumbaju, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar. Ubijeno 166 ljudi. Indija za napad pakistansku paramilitarnu grupu Laškar-e-Taiba.

Januar 2016: Četverodnevni napad na indijsku zračnu bazu u Patankotu. Ubijeno sedam vojnika i šest paramilitaraca 

18. septembar 2016: Napad na vojnu vazu u Uriju, u indijskom dijelu Kašmira. Ubijeno 19 vojnika

30. septembar 2016: Indija saopćava da je izvršila napade na paramilitarne snage u Pakistanskom Kašmiru. Islamabad negira da se napad dogodio

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.