HANOJ

Tramp o Koenovom svjedočenju: Mnogo je lagao

Nakon jučerašnjeg saslušanja pred američkim zastupnicima

Avaz.ba

28.2.2019

Predsjednik Donald Tramp (Trump) kritizirao je svog bivšeg advokata Majkla Koena (Michael Cohen) zbog laganja pred Kongresom, ali ga je i pohvalio zbog jedine istine koju je izrekao - da u predsjedničkoj kampanji 2016. nije bilo u zavjere s Rusijom.

Na novinskoj konferenciji u Vijetnamu, gdje je prekinuo pregovore sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, Tramp je u četvrtak komentirao saslušanje Koena pred američkim zastupnicima za koje je rekao da je bilo lažno te da smatra da i nije trebalo biti održano dok je on u Vijetnamu. 

- Mislim da je održavanje lažnog saslušanja usred ovako važnog samita nevjerovatno, saslušanje je moglo biti odgođeno dok se ja ne vratim. Mnogo je lagao. U jednoj stvari nije lagao, a ta je da nije bilo zavjere - rekao je američki predsjednik.

Koen je bio Trampov lični advokat

Majkl Koen (52), bivši lični advokat američkog predsjednika Donalda Trampa, na kongresnom saslušanju u srijedu je napao svog bivšeg šefa, nazvavši ga "prevarantom" koji je unaprijed znao za objavljivanje ukradene elektronske pošte Hilari Klinton (Hillary Clinton), njegove protukandidatkinje na predsjedničkim izborima 2016.

Vrijeme saslušanja pred Kongresom nije bilo dobro izabrano, ocijenio je Tramp, koji je u srijedu bio na dugo pripremanom i dugoočekivanom samitu s Kim Jong-unom u Hanoju.

Istragu o mogućoj zavjeri njegove predsjedničke kampanje s Moskvom Tramp je nazvao "lovom na vještice" te dodao da je to jako loše za državu poput SAD.

Predao dokumente kojima pokušava dokazati isplatu

Koen je bio jedan od najbliskijih Trampovih asistenata više od desetljeća, ali lani se okrenuo protiv njega i sada surađuje s tužiteljima pošto je priznao krivicu za porezne i bankovne prevare i kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Koen je predao dokumente kako bi podupro svoje tvrdnje da mu je Tramp naredio isplatu 130 hiljada dolara porno-glumici Stormi Deniels (Stormy Daniels) te da mu je rekao da o tome laže prvoj dami Melaniji Tramp.

Za predsjednika najštetniji dijelovi Koenovog svjedočenja bili su tvrdnja da je unaprijed znao za ukradenu elektronsku poštu demokrata u rukama Wikileaksa, dogovaranje izgradnje "Trump Towera" u Moskvi tokom kampanje 2015. i direktna uključenost u nadoknadu advokatu za plaćanja kojima je kupio šutnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.