REAKCIJE

Poruke iz Rusije: Vašington ne treba sam kontrolirati pitanje Pjongjanga

Komentiran drugi samit SAD i Sjeverne Koreje, koji se jučer i danas održavao u vijetnamskoj prijestonici Hanoju

Slucki: Potreban format razgovora šest država u rješavanju situacije. Arhiv

Srna

28.2.2019

Vašington ne bi trebao sam kontrolirati pitanje pronalaska rješenja za situaciju na Korejskom poluotoku, što je pokazao i ishod naglo prekinutog samita lidera SAD i Sjeverne Koreje, izjavio je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove ruske Dume Leonid Slucki.

On je izrazio podršku povratku formatu razgovora šest država u rješavanju situacije na Korejskom poluotoku i razvijanju zajedničkog stava da se ublaže sankcije Sjevernoj Koreji. 

- Očigledno je da je neophodan povratak na format razgovora šest strana o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Kina, Japan, Južna Koreja i Rusija bi mogli imati ozbiljan utjecaj na situaciju - rekao je Slucki.

Također je istakao da bi, s obzirom na pozitivnu namjeru Pjongjanga da se pronađe rješenje za situaciju, koja se tiče cijele globalne zajednice, bilo logično razmišljati o pripremi nove rezolucije s ciljem ublažavanja sankcija Sjevernoj Koreji, javljaju agencije. 

Komentirajući drugi samit SAD i Sjeverne Koreje, koji se jučer i danas održavao u vijetnamskoj prijestonici Hanoju, Slucki je istakao da su i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i sjevernokorejski lider Kim Jong-un do određene mjere predvidivi te da se samo može nagađati šta se, zapravo, desilo.

Američki predsjednik rekao je danas da je njegov samit s liderom Sjeverne Koreje završio neuspjehom zbog zahtjeva Pjongjanga da se ukinu sankcije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.