SVIJET

Gvajdo poručio da će se vratiti u Venecuelu uprkos prijetnjama

Rekao da su zbog nestašice hrane i lijekova u opasnosti životi 300.000 ljudi

Huan Gvajdo i Nikolas Maduro. Arhiv

Fena

28.2.2019

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvajdo (Juan Guaido) rekao je danas da se u narednim danima želi vratiti u Karakas uprkos prijetnjama koje je dobio zbog ignoriranja sudske zabrane da napusti zemlju. 

Gvajdo, predsjednik parlamenta koji se na mitingu u januaru proglasio za predsjednika države, rekao je to nakon sastanka s predsjednikom Brazila Žairom Bolsonarom (Jair), a prije sutrašnjeg putovanja u Paragvaj.

Gvajdo se nalazi na turneji kojom želi osigurati međunarodnu podršku.

On je prvo rekao da se želi vratiti u Venecuelu tokom vikenda ili u ponedjeljak da bi zatim precizirao da će se vratiti najkasnije u ponedjeljak.

Gvajdo nije potvrdio informacije o posjeti Asunsionu, koje je na Twitteru objavio predsjednik Paragvaja Mario Abdo Benitez.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) je za američki televiziju ABC News rekao da će Gvajdo imati posla sa sudstvom pošto je napustio zemlju uprkos zabrani da to učini.

Gvajdo je tokom noći došao u Brazil preko Kolumbije.

Govoreći o stanju u Venecueli, Gvajdo je rekao da su zbog nestašice hrane i lijekova u opasnosti životi 300.000 Venecuelanaca.

- Ovo nije izbor između Madura i Gvajda, nego izbor između demokratije i diktature, bijede i prosperiteta. Mi se borimo za slobodne izbore, za demokratske izbore - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.