MAĐARSKA

Orban poslao skoro 10 miliona pisama, prijeti mu isključenje iz EPP-a

Stranke Evropskih narodnjaka pokrenule procedure sankcioniranja mađarskog premijera

Viktor Orban. AFP

S. N.

1.3.2019

Premijer Mađarske poslao je svakom stanovniku te države lično pismo u kojem objašnjava zavjeru Brisela protiv Budimpešte.

Koverte s tekstom koje su već odaslane plaćene su novcem istih tih ljudi na koje je pismo adresirano.

Zvanična Budimpešta pokrenula je oštru kampanju protiv Evropske komisije i njenog predsjednika Žan-Klod aJunkera (Jean-Claude Juncker).

On je, zajedno s američkim multimilijarderom mađarskog porijekla Džordžem Sorošem (George Soros), optužen da vodi tajnu kampanju kojom Mađarsku želi natjerati da prihvati migrante. Time bi se, stoji u pismu, ugrozila sigurnost, kršćanske vrijednosti, pa čak i nacionalna struktura Mađarske.

Osim pisma, Mađarska je oblijepljena posterima i bilbordima na kojima su Junker i Soroš označeni kao neprijatelji.

Istovremeno, u medijima bliskim Orbanovoj stranci Fides svakodnevno se objavljuju oglasi i tekstovi s istom tematikom.

Kampanja je izazvala žestoke reakcije u Briselu, ali i u Evropskoj narodnjačkoj stranci (EPP), u kojoj su i Orban i Junker.

Žozef Dol (Joseph Daul), predsjednik EPP-a, najoštrije je kritizirao Orbana nazvavši njegovu kampanju "besmislenom i neutemeljenom". Junker ju je ocijenio kao "čistu laž", a Evropska komisija u posebnim saopćenjima počela je objavljivati šta je istina u priči o razmještanju migranata po državama EU. U jednom od njih navedeno je da su kvote o migrantima dogovorene na Evropskom vijeću, u kojem sjedi i Orban i da se on saglasio s brojem migranata koji bi se mogli razmjestiti u Mađarsku.

Institucije Evropske unije upozorile su da kampanja koju generira Orban ne samo da je tipičan primjer plasiranja lažnih vijesti, već i da bi mogla sadržavati elemente kriminala i krivične odgovornosti, s obzirom na to da se novac mađarskih poreznih obveznika koristi za finansiranje medija bliskih Fidesu i Orbanu.

Danas je on dobio novi udarac. Četiri stranke, koje čine EPP, zatražile su da se Fides ili isključi ili suspendira iz grupacije.

Flamanski kršćanski demokrati (CD&V), Valonski humanistički demokratski centar (cdH), te Kršćanska socijalistička narodna stranka (CSV) iz Luksemburga poslali su Dolu pismo u kojem zahtijevaju isključenje Orbana i njegove stranke.

Kršćanska demokratska socijalistička narodna partija (CDS) zatražila je ili da se isključi ili suspendira partija mađarskog premijera,

- Ko god da stalno napada ideologiju kršćanskih demokrata i njene vrijednosti, ne može sjediti s nama - napisao je predsjednik Flamanskih kršćanskih demokrata Vuter Beke (Wouter) na Twitteru, uz objavu sadržaja pisma upućenog predsjedniku EPP-a.

Njemu se pridružio i lider Umjerene stranke Švedske Ulf Kristerson (Krisersson), koji je najavio da će sakupiti potpise najmanje sedam narodnjačkih stranaka iz pet država članica, kako bi pokrenuo proceduru za sankcioniranje Orbana i Fidesa.

Najjača politička grupacija Evrope, po svemu sudeći, ubrzo će se morati izjasniti. Ako Orban ne ustukne, ne preostaje im previše manevarskog prostora, bez obzira na to što slijede majski izbori za Evropski parlament.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.