SVIJET

Saudijska Arabija oduzela državljanstvo Bin Ladenovom sinu

Stejt department nudi do milion dolara nagrade za informacije o Hamzi

Hamza Bin Laden. Agencije

Avaz.ba

1.3.2019

Saudijska Arabija oduzela je državljanstvo Hamzi Bin Ladenu, sinu ubijenog čelnika El-Kaide Osame Bin Ladena, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Američki Stejt department jučer je objavio da nudi do milion dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja mlađeg Bin Ladena, nazvavši ga ključnim čelnikom El-Kaide.

Hamza, za kojeg se vjeruje da ima 30 godina, bio je uz svog oca u Afganistanu uoči terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. te je provodio vrijeme s njim u Pakistanu nakon što je američka invazija na Afganistan u susjednu državu protjerala većinu vodstva El-Kaide, tvrdi Brookings Institution, organizacija za društvena istraživanja.

Novi šef El-Kaide Ajman el-Zavahiri (Ayman al-Zawahiri) predstavio je Hamzu 2015. u audioporuci. On je glas mladih u skupini čije ostarjelo vodstvo ima poteškoća regrutirati militante u svijetu u kojem je glavni poticaj na islamski terorizam bio ISIL.

Mlađi Bin Laden je od avgusta 2015. objavio nekoliko poruka na internetu u kojima poziva na napade na SAD i njegove saveznike, stoji u saopćenju Stejt departmenta.

Prijetio je i Amerikancima u inozemstvu i pozivao saudijska plemena da se udruže s jemenskom El-Kaidom na Arapskom poluotoku kako bi se zajedno borili protiv Rijada.

Američki vojnici ubili su Osamu Bin Ladena 2. maja 2011. unutar kompleksa koji je godinama koristio kao sklonište u sjevernom pakistanskom gradu Abotabadu. Pretpostavlja se da je Hamza u to vrijeme bio u kućnom pritvoru u Iranu, a dokumenti pronađeni u kompleksu pokazuju da su ga pomoćnici pokušali sjediniti s ocem.

Odluka o oduzimanju državljanstva donesena je kraljevskom uredbom u novembru, stoji u saopćenju ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.