POTEZI

Američka vojska otkazuje velike vojne vježbe s Južnom Korejom

Hiljade oružanih snaga sudjelovalo je jednom godišnje u zajedničkim treninzima

Američka vojska. Arhiv

Avaz.ba

2.3.2019

Pentagon trajno otkazuje sve vojne vježbe s Južnom Korejom, koje su se obično održavale u proljeće, objavili su  američki vojni dužnosnici, što je ustupak koji već duže vremena traži Pjongjang, a do čega dolazi samo par dana nakon što je bez sporazuma okončan samit između američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una.

Trenutak u kojem je donesena ova odluka pokrenuo je pitanja o tome ne odustaje li time Tramp od važne poluge moći u odnosima s Pjongjangom, koji je dugo vremena osuđivao ove vježbe kao provokaciju, a pritom ne dobiva ništa zauzvrat.

Zašto pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama kada one koncesiju daju besplatno ? - napisao je bivši visoki dužnosnik Pentagona tokom Obamine administracije Abraham Denmark na Twitteru. On smatra da će zaustavljanje vojnih vježbi imati "snažne implikacije na spremnost" američkih i južnokorejskih vojnih snaga. 

Hiljade američkih i južnokorejskih pripadnika oružanih snaga sudjelovalo je jednom godišnje u ovim vježbama koje se održavaju više od jednog desetljeća. Prošle godine ih je, međutim, Tramp prekinuo navodeći kao razlog troškove vježbi kao i potrebu da se umanje napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom.

Proljetne vojne vježbe zamijenit će obuka manjih razmjera koja će unatoč svemu osigurati sposobnost američke i južnokorejske vojske da odvrati moguću sjevernokorejsku invaziju, naveli su američki dužnosnici, koji nisu o ovome htjeli govoriti službeno sve dok se i formalno ne objavi otkazivanje vježbi, što se očekuje u subotu. 

Tramp je u više navrata prigovarao vezano uz sveobuhvatnost vojnih vježbi s Južnom Korejom, navodeći kao razlog njihove troškove, no zagovornici vježbi tvrde da su proljetne vježbe relativno jeftine te da troškovi iznose 12 miliona eura godišnje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.