POVRATAK Ispraćen uz najveće počasti iz Vijetnama

Putovanje od 70 sati: Kim Jong-un krenuo kući vozom

Avaz.ba
02.03.2019 14:23

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ukrcao se u privatni voz na vijetnamsko-kineskoj granici, okončavši time boravak u inozemstvu tokom kojeg je održan i njegov propali samit s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) u Hanoju.

On će se kući vratiti vozom, kojim je i doputovao na sastanak s Trampom. To putovanje je trajalo oko 70 sati, pa se vjeruje da će isto toliko biti potrebno Kimu da se vrati u Sjevernu Koreju.

On je jučer, posljednjeg dana koji je proveo u prijestonici Vijetnama, položio veliki crveno-žuti vijenac na spomenik za žrtve rata koji je ta zemlja vodila sa SAD, kao i u mauzolej vijetnamskog nacionalnog junaka Ho Ši Mina.

Kim je posjetio mauzolej u kome leži balzamovano tijelo heroja vijetnamske nezavisnosti.

To nije neobično za sjevernokorejskog lidera, koji se relativno često klanja pred tijelima svojih prethodnika, svog oca Kim Jong-ila i djeda Kim Il Sunga u mauzoleju u Pjongjangu, povodom važnih datuma iz historije Sjeverne Koreje.

On je položio vijenac s natpisom "Čuvajući sjećanje na predsjednika Ho Ši Mina".

To je bilo prvo Kimovo putovanje u Vijetnam, također jednopartijsku državu, kao i prva posjeta nekog sjevernokorejskog lidera toj zemlji od 1964. godine, kada je tu bio Kim Il Sung, blizak saveznik Ho Ši Mina.

Kim Il Sung je u tadašnji Sjeverni Vijetnam poslao više od 200 ljudi, uglavnom pilota i stručnjaka za psihološki rat, da bi pomogao Hou u borbi protiv Južnog Vijetnama i SAD.

Kim Jong-un je tokom prethodne godine više puta putovao u inozemstvo, nakon što za prvih šest godina vlasti nije napuštao svoju zemlju, ali se nijedna od posjeta stranim zemljama protokolarno nije vodila kao državna posjeta.

On formalno nije šef države, budući da Kim Il Sung, koji je preminuo 1994. godine, ima titulu Vječitog predsjednika.

Agencije navode da je Kimova zvanična posjeta Hanoju trebala poslužiti za cementiranje njegovog imidža samouvjerenog svjetskog lidera. 

Oglasi

Komentari

NA VRH