ZANIMLJIVO

Komičar se iz zezancije kandidirao za predsjednika Ukrajine, a sada je favorit

Glumac je krenuo stopama svog imaginarnog lika i kako sada stvari stoje, mogao bi biti na čelu države

Vladimir Zelenski. KyivPost

Avaz.ba

3.3.2019

Od dva zla biramo manje. I tako već 25 godina. I ništa se ne mijenja. I dođu opet ti loši ljudi na vlast, i samo kradu i lažu, pa lažu i kradu. I za sve ih boli neka stvar. Eh, da mi je samo jednu sedmicu da budem vlast. Šta bi im radio, govori Vasilij Goloborodko, profesor historije u nekoj ukrajinskoj srednjoj školi svojim nezainteresiranim učenicima.

Taj njegov očajnički monolog jedan učenik snima mobitelom i stavlja na YouTube. Vasilij Goloborodko postaje toliko popularan da ga biraju za predsjednika Ukrajine.

Popularna je i ukrajinska humoristička serija “Sluga naroda” (već četvrta sezona) isto tako popularnog stand-up komičara Vladimira Zelenskog (Zelenskiy) koji glumi očajnog Vasilija. No, sada su se stvari promijenile. Došlo je do ironičnog obrata - nije film po istinitom događaju nego obratno: realni život temelji se na televizijskoj “istini”. 

Naime, glavni glumac krenuo je stopama svog imaginarnog lika i kako sada stvari stoje, samo tridesetak dana prije stvarnih predsjedničkih izbora glumac Vladimir Zelenski najozbiljniji je kandidat za položaj predsjednika Ukrajine, među rekordnih 44 koji su istaknuli svoju kandidaturu. Narod u Ukrajini je razočaran i rastrzan između svog rusko-ukrajinskog porijekla. 

Zato nije ni čudno što je jedan humorista uzburkao strasti te razdrmao nezainteresiranu apolitičnu mladež i razočarani srednji sloj, što je njegova prednost, ali i prokletstvo jer je ta populacija nepouzdani izborni korpus. 

- Oni su spremni, kad ih nazove, reći da su za njega, ali jesu li se spremni pokrenuti, pa izaći iz stana do biračkog mjesta ako taj dan, recimo, bude kiša ili, pak, sunce pa je bolje otići na izlet u prirodu - kaže ukrajinski politolog Vladimir Fesenko.

Do izbora u Ukrajini ima još 30 dana, a prema anketama koje su provedene, Vladimir Zelenski uvjerljivo vodi, nad Julijom Timošenko i Petrom Porošenkom.

“Proljeće će pokazati koliko je ko krao” i “Proljeće dolazi - hapsit ćemo” najupečatljivije su poruke pobjednika “Plesa za zvijezdama” kojima osvaja Ukrajince s divovskih billboarda diljem zemlje. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.