MAĐARSKA

Orban kritičare iz EPP-a nazvao "korisnim idiotima"

Sve veći broj čelnika oštro kritizira mađarskog premijera zbog kampanje lažnih vijesti protiv predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera

Viktor Orban. Arhiv

S.N.

3.3.2019

Viktor Orban, premijer Mađarske i predsjednik stranke Fides, kritičare iz Evropske narodne stranke (EPP) nazvao je "korisnim idiotima".

U intervjuu za sedmično izdanje njemačkog dnevnog lista "Welt am Sonntag" on je citirao Lenjina, koji je taj termin svojevremeno iskoristio da objasni pogreške onih koji iznose zamjerke na njegov rad.  

- Ne razumiju baš svi ovu kovanicu, ali u akademski vokabular uveo je Lenjin. On se time obratio onima koji smatraju da ovim sukobom vode intelektualni rat. A, ustvari, time samo pomažu našim oponentima - rekao je Orban.

Orban nije slučajno izabrao baš njemački list kao poligon za odgovore na kritike.

Sve veći broj čelnika EPP-a oštro kritizira mađarskog premijera zbog kampanje lažnih vijesti protiv predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) i milijardera Džordža Soroša (George Soros). Mađarska je oblijepljena bilbordima, a mediji prepuni tekstova o tome kako Evropska komisija, uz podršku Soroša, planira nasilno smjestiti migrante u Mađarsku i time promijeniti strukturu stanovništva.  

- Svi napadi na mene i stranku koju vodim suštinski dolaze iz ljevica, a ne iz naših krugova. I kada nas se ukloni, na red dolaze Italijani, pa Austrijanci. Provodeći taktiku, oni hoće da nas isjeckaju na komade - rekao je Orban. Najavio je da sporna kampanja prestaje 15. marta, ali da slijedi nova - protiv ljevice.

Mađarski premijer je u intervjuu za "Welt am Sonntag" najavio da će se na meti naći kandidat socijaldemokratskog bloka Evropskog parlamenta Frans Timermans (Timmernans) za novog predsjednika Evropske komisije.  

- Junker ide u penziju. Timermans će ga zamijeniti - rekao je Orban.

S druge strane, kandidat EPP-a za novog predsjednika Evropske komisije, njemački političar Manfred Veber (Weber) u intervjuu za Der Spiegel pozvao je Orbana da se izvine zbog kampanje lažnih vijesti koju je pokrenuo.  

Orban nije odgovorio na poziv.

EPP će se do 20. marta morati izjasniti o zahtjevu niza stranaka koje čine ovaj blok desnog centra, koji je najjači u Evropskoj uniji, o tome da se Orban i Fides ili isključe ili suspendiraju iz članstva u ovom političkom bloku.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.