STRATEGIJA Izlazak iz EU zakazan za 29. mart

Poslanici britanskog parlamenta iznijeli svoje zahtjeve za izmjenu dogovora o Brexitu

Plan izrađen uz podršku sjevernoirske Demokratske unionističke stranke

Srna
03.03.2019 10:52

Brexit

Foto: Ilustracija

Poslanici britanskog parlamenta, koji podržavaju Brexit, ali su protiv sporazuma između premijerke Tereze Mej (Theresa May) i EU, uvjetovali su svoju podršku novom glasanju nizom zahtjeva za izmjenu dogovora o izlasku iz članstva evropskog bloka.

Britanski dnevnik "Sunday Times" piše da su pristalice Brexita iz Konzervativne stranke jasno iznijele pravno obavezujuću klauzulu koja nedvosmisleno poništava tekst sporazuma Mej i Brisela o izlasku iz EU. 

List ističe da je plan izrađen uz podršku sjevernoirske Demokratske unionističke stranke koja je dio manjinske vlade Tereze Mej.

"Sunday Times"  ocjenjuje kako će, ukoliko Mej ispuni zahtjeve poslanika, na glasanju 12. marta dobiti podršku sjevernoirske partije i članova parlamenta koji su za Brexit. 

Poslanici britanskog parlamenta su u januaru odbacili dogovor između Mej i Brisela, i mnogi od njih bili su nezadovoljni zbog "bekstopa", prema kojem bi Sjeverna Irska, za razliku od drugih dijelova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU.

Kritičari smatraju da bi zbog "bekstopa" Britanija na neodređeno vrijeme ostala vezana za regulative EU. 

Velika Britanija treba 29. marta izaći iz članstva EU.

Oglasi

Komentari

NA VRH