ITALIJA

U Napulju, nakon 14 godina bijega, uhapšen najtraženiji mafijaš Marko Di Lauro

2004. umakao policiji tokom akcije poznate pod nazivom "Noć lisica"

Marko Di Lauro. Metropolitan Magazine

Avaz.ba

3.3.2019

U Napulju je, nakon 14 godina bijega, uhapšen italijanski mafijaš Marko Di Lauro (Marco), javlja The Guardian.

Poznati 38-godičnji Di Lauro uhapšen je bez opiranja u skromnom stanu, gdje je živio sa suprugom, izjavila je tamošnja policija.

Sjedio je sa svoje dvije mačke i jeo tjesteninu kad ga je policija uhapsila u operaciji u kojoj je učestvovalo oko 150 pripadnika sigurnosnih snaga. 

Šef policije u Napulju Antonio De Lesu izjavio je kako su "neuobičajene aktivnosti" dovele do sumnjivca prethodno osuđenog za kriminalno udruživanje. Policija nije našla nikakvo oružje u stanu, već samo manju količinu novca.

Za Di Laurom je 2005. raspisana međunarodna potjernica i bio je jedan od četiri najtraženija kriminalca u Italiji. Sin je Paola Di Laura, nekadašnjeg mafijaškog šefa napolitanske Kamore. 

Italijanski mediji pišu kako je riječ o drugom najopasnijem čovjeku u Italiji, odmah nakon sicilijskog mafijaškog šefa Matea Mesina Denara.

Di Lauro je u bijegu od 2004., kad je umakao policiji tokom akcije poznate pod nazivom "Noć lisica". Jedan izvor 2010. rekao je policiji da je Di Lauro odgovoran za najmanje četiri ubistva. 

Njegov otac Paulo Di Lauro (Paolo) nalazi se u zatvoru od 2005., a navodno je Marko preuzeo vođenje oslabljenog mafijaškog klana. Nakon što se 2004. klan Di Lauro odvojio od klana Amato-Pagano, uslijedio je krvavi obračun u kojem je ubijeno najmanje 130 ljudi.

Marko Di Lauro, koji je nosio nadimak F4, što je skraćenica za "četvrti sin", imao je devetero braće i jednu sestru. Sva braća su ili mrtva ili u zatvoru, pišu italijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.