KONFERENCIJA

Tramp govorio dva sata: Vidjet ćete šta će se dogoditi kad se opet kandidiram

Narugao se svom bivšem ministru pravosuđa i državnom tužiocu Džefu Sesionsu

Donald Tramp. Politico

Avaz.ba

3.3.2019

Donald Tramp (Trump) je napao posebnog istražitelja Roberta Milera (Muellera) uoči zaključivanja njegove istrage o navodnoj zavjeri Rusije i Trampove kampanje na izborima 2016., ustvrdivši kako ga se politički neprijatelji "pokušavaju riješiti gluposti".

U govoru koji je trajao više od dva sata, što je najduže otkad je predsjednik, Tramp je napao i demokrate, njihov prijedlog "zelenog New Deala", ilegalne migrante i kritičare njegovog susreta s Kim Jong-unom, ali i pokazao optimizam oko svoje ponovne pobjede na izborima 2020. godine. 

Govoreći pred oduševljenom publikom na godišnjoj Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u merilendskom "Oxon Hillu", Tramp je pričao o događajima koji su doveli do istrage o ruskom miješanju.  

Narugao se svom bivšem ministru pravosuđa i državnom tužiocu Džefu Sesionsu (Jeffu Sessionsu), kao i bivšem direktoru FBI-ja Džejmsu Komeju (Jamesu Comeyu). Obojicu je otpustio.  

Čekamo izvještaj ljudi koji nisu izabrani - kazao je o Milerovom dokumentu koji bi trebao u narednim danima stići do državnog tužioca Vilijama Bara (Williama Barra). 

Zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein imenovao je Milera u maju 2017. na čelo istrage o Rusiji nakon što je Tramp otpustio Komeja, čija je agencija prvobitno vodila taj proces. Rosenstein bi trebao odstupiti sredinom marta. 

Tramp tvrdi kako je Komej, Milerov "najbolji prijatelj", te je implicirao da je taj direktor FBI-ja trebao biti smijenjen i prije njegovog stupanja na vlast.

Nažalost, imenujete krive ljude na nekoliko položaja i oni ostave ljude na duži period koji ne bi tamo trebali biti, pa te se odjednom pokušavaju riješiti svojim glupostima - rekao je američki predsjednik.  

Tramp još nije odlučio dati otkaz i Mileru, republikancu i uglednom bivšem čelniku FBI-ja koji istragu vodi u potpunoj tajnosti.  

Narugao se južnjačkom naglasku Sesionsa i kritizirao njegovu odluku da se izuzme iz istrage o Rusiji.  

Bivši ministar to je učinio u martu 2017., nakon što su mediji objavili da je prešutio nekoliko susreta s ruskim ambasadorom 2016. godine, pisao je BBC. Njegovo izuzeće utrlo je put da Rosenstein, druga po važnosti osoba u ministarstvu pravosuđa, imenuje Milera posebnim istražiteljem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.