ISTRAGE

Novi detalji: Saudijski novinar zapaljen u peći, gorio tri dana

Kašogi kremiran, pokušali prikriti tragove, ambasada negirala tvrdnje

Džamal Kašogi. Arhiv

Avaz.ba

4.3.2019

Tijelo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) vjerovatno je spaljeno u velikoj peći koja se nalazi u Saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Nove informacije objavljene su u dokumentarcu koji je u nedjelju navečer emitirala televizija Al Jazeera Arabic. 

Turske vlasti već su ranije sumnjale na peć koja se nalazi u dvorištu. Osim toga, sumnjali su da su vreće u kojima se nalaze ostaci ubijenog novinara u jednom trenutku premještene iz konzulata u stan konzula koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

U dokumentarcu se navodi kako je radnik izgradio peć prema specifikacijama saudijskog konzula. Peć je, navodno, trebala biti duboka te je morala biti napravljena da izdrži temperature iznad 1.000 Celzijevih stepeni, što je dovoljno da rastopi metal. 

Nakon što je novinar kremiran, u peći se peklo meso da bi se prikrili tragovi. Tijelo novinara je gorjelo tri dana, istakao je izvor blizak istrazi. U dokumentarcu su sudjelovali brojni političari, radnici sigurnosnih službi te novinarovi prijatelji. 

Podsjetimo, početkom oktobra Džamal Kašogi, kritičar saudijskog režima i povremeni dopisnik "Washington Posta", ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi zatražio papire za vjenčanje s turskom zaručnicom koja ga je čekala ispred. No, iz konzulata nikada nije izašao. 

Saudijska Arabija ispočetka je negirala veze s nestankom novinara i tvrdili su kako je živ napustio konzulat. No, naknadno se uspostavilo da je ubijen, a svi dokazi upućivali su prema vrhu vlasti Saudijske Arabije.

Ostaci novinara nikad nisu pronađeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.