POTEZI Započeto u Hagu

Holandija opozvala iranskog ambasadora poslije protjerivanja svojih diplomata

Vlada istakla kako je vjerovatno da su imali udjela u pripremi ili izvršenju ubistava i napada na teritoriju EU

Avaz.ba
04.03.2019 15:45

Diplomatske tenzije dvije države

Foto: Ilustracija

Holandski ministar vanjskih poslova Štef Blok (Stef) opozvao je ambasadora u Iranu nakon što je Teheran izbacio dvoje diplomata iz holandske ambasade, čime su porasle tenzije između dvije zemlje.

Blok je u pismu parlametu naveo da je prenio iranskom ambasadoru u Hagu prošlog mjeseca da je izbacivanje diplomata bilo nedopustivo i negativno za bilateralno partnerstvo.

Holandska vlada je prošle godine izbacila dvoje Iranaca zbog sumnji da je Teheran bio umiješan u dvostruko ubistvo holandsko-iranskih državljana. U to vrijeme nije dat nikakav razlog za protjerivanje, ali holandska vlada je svoj potez početkom ove godine objasnila tako što je u koordinaciji sa EU poručila da je protjerivanje bio odgovor na navodne prikrivene iranske aktivnosti u Evropi.

U januaru, naime, EU je stavila iransku obavještajnu službu i dva visoka zvaničnika na svoju listu terorista zbog sumnje da su bili umiješani u atentate i zavjere za ubistvo opozicionih aktivista u Danskoj, Francuskoj i Holandiji.

Kao dio saopćenja EU, holandska vlada je navela da je sasvim vjerovatno da je "Iran imao udjela u pripremi ili izvršenju ubistava i napada na teritoriju EU", uključujući ubistvo dvoje holandskih državljana iranskog porijekla u gradovima Almere u 2015. i Hagu 2017. godine. Iran je porekao učešće u tim akcijama.

Komentari

NA VRH