SKANDAL

Princa Čarlsa finansirali ruski oligarsi

Novac koji je išao kroz mrežu uključivao je i onaj koji bi se mogao povezati s najvećim zloupotrebama počinjenim u vrijeme vladavine Vladimira Putina

Vardanjan s saradnikom na prijemu kod Princa Čarlsa. The Guardian

S. N.

4.3.2019

Tužilaštvo u Velikoj Britaniji otvorilo je istragu u kojoj sumnjiči princa Čarlsa (Charles) da je primao novac od ruskih oligarha.

Kako prenosi dnevni list "The Guardian", humanitarna organizacija kojom je rukovodio britanski princ primila je ogromne količine novca iz Rusije preko zapetljane mreže koja se koristila za pranje novca.

- Novac koji je išao kroz mrežu uključivao je i onaj koji bi se mogao povezati s najvećim zloupotrebama počinjenim u vrijeme vladavine Vladimira Putina - piše "The Guardian".

List navodi da je nekih 4,6 milijardi dolara plasirano u Evropu i Sjedinjene Američke Države. Novac je slat s firmi 70 off-shore kompanija čiji su računi u Litvaniji.

Dokumentacija o mreži procurila je iz jedne od banaka koje su bile uključene u cijeli proces.

Na vrhu zamršene šeme je Trojka Dijalog, velika ruska banka bliska Putinu. Britanski istražitelji vjeruju da je kroz nju oprano i oko 230 miliona dolara novca koji je ukraden tokom jedne od prevara ruskih poreznih obveznika.

Na čelu Trojke je Ruben Vardanjan, Armenac vrlo blizak Putinu.

Isti čovjek bio je čest gost britanskog princa Čarlsa.

Sada se dio istrage fokusira na to kako je fondacija princa od Trojke dobila donaciju od 200.000 dolara. Radi se o isplatama tokom 2009., 2010. i 2011. godine. Sve su došle s računa na Britanskim Djevičanskim otocima.

Osim toga, desetine miliona dolara ruskog novca realizirane su kroz niz dobrotvornih aktivnosti. Vadanjan je objasnio da je sve radio kako bi "sačuvao englesko i britansko naslijeđe od propadanja". Istražitelji operiraju ciframa od najmanje 55 miliona eura utrošenim u te svrhe.

Da bi im se odužio, princ Čarls je svog sponzora i njegove saradnike pozvao na posebnu večeru 2014. godine.

Zanimljivo je i da je Vardanjan donirao 20.000 eura i Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Osim njih, Vardanjan je mnogo veće sume isplaćivao na račune najboljeg Putinovog prijatelja, Sergeja Roldugina. "The Guardian" navodi da se radi o desetinama miliona eura. Istražitelji, dodaje list, vjeruju da je upravo on jedan od najodanijih saradnika predsjednika Rusije, te da je novac na njegovim računima, ustvari Putinov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.