SVIJET

Tramp odbacio sumnje demokrata: Vaša istraga je podvala

Moćna parlamentarna komisija istražuje sumnje da su predsjednik, njegovi saradnici i članovi njegove administracije ometali pravosuđe

Donald Tramp. Arhiv

Index.hr

4.3.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je podvalom nazvao veliku parlamentarnu istragu koju su pokrenuli demokrati, koji su tražili dokumente od njegovih sinova i zeta, ali je ipak zagarantirao da će sarađivati.

Republikanski predsjednik je ponovo odbacio sumnje u dosluh s Rusijom tokom kampanje 2016., jednu od tema istrage koju je službeno pokrenula pravosudna komisija Zastupničkog doma, koju kontroliraju demokrati.

- Ali ja sarađujem sa svima - rekao je predsjednik.

Moćna parlamentarna komisija istražuje sumnje da su predsjednik Tramp, njegovi saradnici i članovi njegove administracije ometali pravosuđe, a neki su osumnjičeni za korupciju i druge zloupotrebe vlasti, precizira se u saopćenju.

Radi se o velikoj istrazi koja se bavi sumnjama u rusko uplitanje u posljednje američke izbore, uključujući opstrukciju pravosuđa i druge vidove upravljanja "Trump Organizationom", kompanijom porodice Tramp.

Republikanci u Kongresu optužuju demokrate da rade na planu opoziva predsjednika Trampa kao dijelu političke strategije osvajanja Bijele kuće na izborima 2020.

Komisija je elektronskom poštom poslala dopise 81 osobi i organizaciji, među kojima su dva predsjednikova sina, Erik (eric) i Donald, kao i zetu Džaredu Kušneru (Jared Kuchner) koji je također i jedan od njegovih glavnih savjetnika u Bijeloj kući.

Dopise su dobili i Alen Vajselberg (Allen Weisselberg), finansijski direktor "Trump Organizationa" te lični advokat predsjednika Džej Sekulov (Jay Sekulow).

Oni trebaju dostaviti tražene dokumente do 18. marta.

- Bijela kuća je primila pismo pravosudne komisije - u saopćenju je navela portparol Sara Senders (Sarah Sanders). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.