ODNOSI

Medvedev: Evropska unija ostaje važan partner za Rusiju

Siguran sam da ne postoje objektivne prepreke za konstruktivnu saradnju

Medvedev pred posjetu Luksemburgu. AFP

Avaz.ba

5.3.2019

Evropska unija ostaje važan partner za Rusiju i ne postoje objektivne prepreke za razvoj bilateralnih odnosa, uprkos pokušajima SAD da ih naruše, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev. 

On je pred posjetu Luksemburgu za list "Luksemburg vort" istakao da može pouzdano reći da je EU bila i ostala važan trgovinski i ekonomski partner Rusije.

- Siguran sam da ne postoje objektivne prepreke za konstruktivnu saradnju Rusije i EU, uprkos postojećim poteškoćama i pokušajima SAD da uspore razvoj naših odnosa - rekao je Medvedev.

Ruski premijer podsjetio je da Rusija i EU imaju mnoge historijske, kulturološke, ekonomske i geografske veze, te naglasio da za Moskvu i Brisel postoji samo put saradnje.

Komentirajući izjave da u Luksemburgu nema entuzijazma kada je riječ o sankcijama protiv Moskve, premijer Rusije rekao je da se to može objasniti činjenicom da ta zemlja ostaje privržena svojoj tradiciji u vanjskoj politici.

- Iskreno, ne vidim nimalo entuzijazma u vezi s antiruskim sankcijama ni u drugim zemljama. Sankcije su uvedene nakon komplikacija u odnosima Rusije i Zapada kada su SAD i još nekoliko zemalja podržale državni udar u Kijevu u februaru 2014. godine - napomenuo je Medvedev.

On smatra da je cilj sankcija Rusiji bilo ugrožavanje ekonomije, ali da taj pokušaj nije uspio.

On je ponovio da trenutne sankcije usporavaju razvoj odnosa Rusije i evropskih partnera te da su zbog takvih mjera svi na gubitku.

Govoreći o sankcijama Rusiji zbog pripajanja Krima, ruski premijer je rekao da se ne može saglasiti s procjenom da je to "neophodan odgovor" te da takvo nešto nije potrebno ni stanovnicima Krima ni Rusima u istočnoj Ukrajini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.