OFANZIVA

Iz posljednjeg uporišta ISIL-a: Od detonacija se zemlja trese, pred nama se srušio Bosanac koji je pokušao pobjeći prerušen u civila

Okruženi teroristi još drže taoce, poput dvoje američke djece

Napadi u Baguzu. AFP

Avaz.ba

5.3.2019

Pet godina nakon što je ISIL poharao Siriju i Irak, sve što je ostalo od takozvanog kalifata, koji je svojevremeno kontrolirao živote 10 miliona ljudi, sada je područje od nekolicine ulica smještenih uz rijeku Eufrat u pustinjskom gradu Baguzu. I taj posljednji ostatak džihadističkog kalifata bit će oslobođen za nekoliko dana, kako iz Baguza pišu Betan Mekernan (Bethan McKernan) i Muhamed Rasol (Mohammed Rasool) za ''Guardian''.

Najgorljivije džihadiste ISIL-a stisnuli su s istoka i zapada kurdski borci proameričkih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) te snage sirijske vojske tamošnjeg predsjednika Bašara el-Asada i Rusije na drugoj strani rijeke.

Nakon 10-dnevnog primirja za evakuaciju žena i djece iz grada, ponovno je pokrenuta ofanziva ovoga vikenda, i to uz tempo kakav nije viđen ni u žestokim bitkama za Mosul i Raku. Zemlja se doslovce trese od artiljerijske vatre koalicijskih snaga predvođenih SAD.


Evakuirano više od 9.000 žena i djece. AFP

Napredovanje kurdskih boraca tokom dana zaustavljaju ISIL-ovi snajperisti, bombaši samoubice, improvizirane eksplozivne naprave i toplinski navođene rakete. Džihadisti se od zračnih napada brane i civilima koje koriste kao živi štit. Ali, kad padne mrak, teroristi su nemoćni bez opreme za noćno gađanje, što je protekle dvije noći omogućilo napade američkih aviona i helikoptera.

Duž bojnog polja postavljeno je najmanje 160 teških mitraljeza, svakih 50 metara po jedna, čija paljba odjekuje cijelim područjem. Proteklih dana SDF je uspio zatvoriti preostalu rupu od jednog kilometra između ISIL-a i svojih položaja, pa su džihadisti sada gotovo u potpunom okruženju i presječene su im sve osim jedne linije opskrbe.

- Pronašli smo voki toki koje su bacili njihovi borci u bijegu i slušali smo ih kako paničare i govore o tome kako da pobjegnu. Po njihovom govoru, mnogi od njih su Iračani i drugi stranci - ispričao je novinarki ''Guardiana'' Memo Van (Wan), zapovjednik SDF-a.

Vjeruje se da u riječnom džepu Baguza ima još oko 1.500 boraca.


Evakuirano više od 9.000 žena i djece. AFP

- Očekivali smo da će tokom evakuacije otići 2.000 ljudi, ali na kraju je bilo više od 9.000 žena i djece, pa bi tamo moglo biti i više boraca nego što mislimo - kazao je SDF-ov drugi zapovjednik Adnan Afrin. Ova je bitka ekstremno teška jer će se mnogo njih boriti do samog kraja - zaključio je.

Okruženi teroristi još drže taoce, poput dvoje američke djece Jusufa i Zahre Šikder (Shikder), čija je majka (koja ih je dovela među džihadiste) poginula u zračnom udaru u januaru, a sada o njima brine jedna porodica britanskih državljana koji su odlučili umrijeti u bitki za grad.

Među hiljadama onih koji su se uspjeli evakuirati iz Baguza bilo je mnogo djece koju su teroristi unovačili za borbu. Izašli su iz grada potpuno izgladnjeli, a mala djeca bila su potpuno promrzla od surovog pustinjskog vjetra.

Neki su se borci ISIL-a pokušali izvući iz grada kao civili. Novinarka ''Guardiana'' zabilježila je slučaj visokog bosanskog borca koji je ignorirao pitanja, zatvorio oči i mirno se smiješio prije nego što se srušio. Ljekari su kazali da nije jeo danima i da mu se otvorila stara rana na torzu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.