SASTANCI

Velika Britanija i EU nastavljaju pregovore o Brexitu

Britanski opozicioni političari optužili su jučer premijerku Terezu Mej da ih pokušava podmititi da bi glasali za njen sporazum

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali je parlament odbacio sporazum koji je Mej postigla s EU. Ilustracija

Fena

5.3.2019

Visoki zvaničnici Evropske unije i Velike Britanije nastavljaju razgovore o Brexitu, manje od mjesec prije predviđenog izlaska te države iz Unije, a kako je jučer potvrđeno, danas će se glavni pregovarač EU za Brexit Majkl Brejner (Michel Barnier) sastati s britanskim ministrom za Brexit Stivenom Barklijem (Steven Barkley) i državnim tužiocem Džefrijem Koksom (Jeffrey Cox). 

Zamjenik laburističkog gradonačelnika Londona izjavio je jučer da bi Velika Britanija trebala zamrznuti termin izlaska iz Evropske unije, a zatim i održati drugi referendum kao potvrdu bilo kakvog dogovora s Briselom.

Radžeš Agraval (Rajesh Agrawal), uspješni londonski privrednik i zamjenik gradonačelnika Londona zadužen za ekonomska pitanja, rekao je za AP kako je 25 dana prije zakazanog izlaska Velike Britanije iz EU još mnogo stvari nejasno oko uvjeta Brexita i da je ''potrebno da se rasteretimo tog pritiska“.

Britanski opozicioni političari optužili su jučer premijerku Terezu Mej (Theresa May) da ih pokušava podmititi da bi glasali za njen sporazum o Brexitu.

Britanska vlada najavila je paket od 1,6 milijardi funti za finansiranje obnavljanja „propalih“ područja države tokom narednih nekoliko godina.

Mnoge od tih zajednica glasale su za opozicionu Laburističku partiju i taj potez se vidi kao pokušaj dobivanja podrške njihovih zastupnika za sporazum premijerke Mej o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali je parlament odbacio sporazum koji je premijerka Mej postigla s EU, povećavajući izglede haotičnog, ekonomski štetnog odlaska iz bloka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.