EPP

Dol: Orban je prekardašio

EPP je velika porodica i ne mogu nagađati šta će biti odluke, rekao je Dol

S. N.

5.3.2019

Evropska narodna stranka je velika porodica. Kao i svaka porodica, moguće su razlike u njoj. Ali i u tome postoje neki limiti i Viktor Orban prešao je crvenu liniju, upozorio je predsjednik EPP-a Žozef Dol (Joseph Daul).

Govoreći za utjecajni njemački dnevni list ''Die Welt'', Dol je najavio da će se 20. marta, na sastanku grupacije, raspravljati o isključenju stranke mađarskog premijera Viktora Orbana Fides iz članstva.

- Sakupio sam dovoljno materijala. Odlučivat ćemo 20. marta. EPP je velika porodica i ne mogu nagađati šta će biti odluke. No, mogu reći da smo dobili 12 pisama iz devet država Evrope u kojima se traži rasprava o statusu Fidesa - rekao je Dol ''Die Weltu''.

Njegov intervju za ovaj list dolazi nakon razgovora koji je ovaj medij objavio s Orbanom u nedjelju. U njemu je mađarski premije ocijenio da kritike koje prima iz EPP-a upućuju "korisni idioti" koji rade za ljevicu, a ne blok narodnjačkih stranaka.

Orban i njegova partija našli su se na do sada najžešćem udaru nakon kampanje u kojoj je mađarska vlada optužila predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), ali i američkog milijardera mađarskog porijekla Džordža Soroša (George Soros) za teoriju zavjere kojom žele promijeniti Mađarsku.

U kampanji, koja se finansira novcem mađarskih poreskih obveznika, upozorava se da Evropska komisija nasilno želi smjestiti migrante u Mađarsku, čime se udara ne njene kršćanske temelje i nastoji promijeniti nacionalna i vjerska struktura te zemlje.

U reakcijama iz Brisela, ali i država Evropske unije, ta je kampanja ocijenjena kao tipičan primjer plasiranja lažnih vijesti. Osudama se morala pridružiti čak i Kršćansko-demokratska unija (CDU) Njemačke.

Orban je, govoreći za nedjeljno izdanje lista ''Die Wlet'', najavio da 15. marta prestaje ova kampanja, ali da odmah kreće nova.

Ona će, pojasnio je mađarski premijer, biti uperena protiv jednog od zamjenika predsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa (Timmermans). On je, naime, kandidat socijaldemokratske grupacije EU za novog predsjednika Evropske komisije, nakon izbora za Evropski parlament u maju ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.