SVIJET

Tramp optužio demokrate za najveću zloupotrebu vlasti u historiji SAD

Cijelu istragu nazvao podvalom, ali obećao je da će sarađivati

Donald Tramp. Arhiv

Index.hr

5.3.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio je demokrate, dan nakon što su protiv njega pokrenuli niz parlamentarnih istraga, da čine najveću zloupotrebu vlasti u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

- Demokrati opstruiraju pravosuđe. Pokrenuli su očajnički križarski rat u potrazi za zločinom, no pravi zločin upravo je to što čine demokrati, odnosno što su učinili - napisao je na Twitteru Tramp, uz poruku velikim štampanim slovima: "Predsjednik je zlostavljan". 

Demokrati koji od izbora u novembru imaju većinu u Predstavničkom domu, u ponedjeljak su istragu protiv predsjednika Trampa ubacili u višu brzinu pokretanjem, odnosno proširenjem nekoliko parlamentarnih istraga. 

One idu u tri pravca: navodni dosluh Trampove izborne kampanje i Rusije u vrijeme predsjedničkih izbora 2016., plaćanje za šutnju ženama s kojima je Tramp navodno imao aferu, te konačno istraga o poslovanju porodice Tramp. 

Demokrati su zatražili od Bijele kuće i šefa američke diplomatije Majka Pompea (Mike) pojedinosti o komunikaciji koju su vodili američki predsjednik i njegov ruski kolega Vladimir Putin. 

Pozvali su 81 osobu i organizaciju, a među njima su Trampovi sinovi Erik (Eric) i Donald Džunior (Jr.), kao i njegov zet Džered Kušner (Jared Kushner), da im dostave dokumente potrebne za istragu. 

Tramp je cijelu istragu nazvao podvalom, ali obećao je da će sarađivati. 

- Demokrati zlostavljaju predsjednika kako bi skrenuli pažnju s njihovog radikalnog programa - rekla je portparol Bijele kuće Sara Senders (Sarah Sanders). 

- Više ih zanimaju patetične političke igre i želja da zadovolje radikalnu ljevičarsku bazu nego činjenica da pruže konkretne rezultate našim građanima. Demokrati ne teže istini, okomili su se na predsjednika - rekla je Senders. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.