EVROPA

Mađarska odbila Makronov plan: Neće odbaciti nacionalizam na izborima

Orban se već godinama ističe antimigrantskom retorikom

Viktor Orban. Arhiv

CDM

5.3.2019

Mađarska vlada saopćila je danas da odbija poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) glasačima da odbace nacionalizam na predstojećim izborima za Evropski parlament zakazanim krajem maja. 

Kao odgovor na Makronov evropski projekt objavljen danas u evropskim medijima, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana navela je da je Makron političar koji se zalaže za imigraciju, čemu se protivi Mađarska. 

- Makron smatra da je imigracija dobra stvar. Mi vjerujemo da je to loše - navela je mađarska vlada, koja je optužila Makrona i za cenzuru, jer je francuski predsjednik zatražio da se uklone plakati na kojima se iznose stavovi protiv imigracije. 

Orban se već godinama ističe antimigrantskom retorikom, a u posljednjim sedmicama je krenuo u kampanju, u kojoj se lideri EU optužuju za promoviranje masovnih migracija. 

Na reklamnim posterima su u negativnom svjetlu prikazani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), kao i mađarsko-američki milijarder Džordž Soroš (George).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.