SVIJET

Bolton: SAD će sankcionirati strane organizacije koje pomažu Maduru

Vašington za privremenog predsjednika priznao opozicionog vođu Huana Gvajda

Nikolas Maduro. Arhiv

Index.hr

6.3.2019

Vašington će poduzeti mjere protiv stranih finansijskih organizacija koje budu pomagale venecuelanskom predsjedniku Nikolasu Maduru (Nicolas), rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Džon Bolton. 

- Sjedinjene Države upozoravaju strane finansijske institucije da se izlažu mogućnosti uvođenja sankcija ukoliko pruže pomoć ilegalnim transakcijama u korist Nikolasa Madura i njegove korumpirane mreže - napisao je Bolton u saopćenju. 

Savjetnik Donalda Trampa dodao je da neće dopustiti Maduru da ukrade bogatstva venecuelanskog naroda. 

Vašington je za privremenog predsjednika priznao opozicionog vođu Huana Gvajda (Juan Guaido) i pokušava po svaku cijenu protjerati Nikolasa Madura, ali opcije su ograničene jer Maduro ima podršku glavnog štaba oružanih snaga svoje zemlje. 

U utorak je specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za krizu u Venecueli Eliot Abrams (Elliot) već najavio da će Vašington uskoro uvesti nova ograničenja američkih viza onima koji podržavaju Nikolasa Madura. 

On nije isključio da će nakon ekonomskih sankcija američko ministarstvo finansija odrediti sekundarne sankcije stranim firmama ili čak zemljama koje budu i dalje trgovale s venecuelanskim entitetima koji su na američkoj crnoj listi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.